Pentru ca mi-a placut enorm de mult reteta de prajitura Carpati, cu foi si crema delicioasa facuta de Merisor, am zis ca trebuie neaparat sa o fac si eu chiar daca e ceva de munca la ea. Asa ca, de ziua mea m-am rasfatat cu aceasta minunata prajitura. Bineinteles ca sursa de inspiratie a fost Merisor! Multumesc mult!
Ingrediente Reteta de prajitura Carpati, cu foi si crema delicioasa
Pentru foi:
Crema:
Cum se prepara Reteta de prajitura Carpati, cu foi si crema delicioasa
Foile: Intr-un bol se mixeaza ouale cu zaharul, pana se obtine o compozitie cremoasa. Se adauga pe rand laptele, sarea si uleiul. La final se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu. Se obtine un aluat elastic si usor de manevrat. Din aceasta compozitie se vor coace 8 foi pe dosul tavii cuptorului.
Crema: Lapele impreuna cu sarea se pun la fiert. Separat, intr-o oala incapatoare se pune zaharul la caramelizat. Cand s-a topit tot zaharul, se pune faina amestecand continuu. Se toarna putin cate putin din laptele fierbinte, amestecand cu o lingura de lemn, pana se incorporeaza tot laptele si crema se ingroasa. Se ia de pe foc si se adauga untul si ciocolata. Se amesteca pana la omogenizare. La final se pune esenta de rom. Se lasa sa se raceasca.
Se ia o foaie care se asaza pe un platou si se unge cu crema. Se pune a doua foaie si se unge cu crema. Se continua pana se termina de pus toate foile. Va ramane crema si pentru uns deasupra.
Se inveleste in folie transparenta si se asaza greutate peste foi pentru a se lipi bine intre ele. Se pastreaza asa cel putin 3-4 ore. Se indeparteaza folia, se taie marginile apoi se taie fasii pe lungime, late de aproximativ 5-6 cm.
Se asaza fasia pe marginea unui dog, iar dogul la marginea mesei. Cu un cutit bine ascutit se taie fasia in diagonala, pe laterala, obtinandu-se 2 triunghiuri, pe lungime (vezi poze). Se procedeaza la fel cu toate fasiile.
Se unge cu crema partea alba a triunghiurilor apoi se lipesc intre ele, obtinandu-se astfel forma de Carpati.
Se unge cu crema pe deasupra si se presara nuca macinata, apoi se taie bucati late de cca 2-3 cm. Se servesc cu mare pofta.
Pofta buna!
Daca preferati derturile cu nuca, incercati Prajitura Suzette, iar daca va place cocosul si ciocolata, incercati prajitura de vis
Prajitura cu Branza de Vaci si cacao sigur o sa va placa!
1
Se poate presara si nuca de cocos.
2
In aluatul pentru foi intra cca 1.5 kg faina.