Racitura (piftie) de porc

de Dya Daniela Andrei in Aperitive / Garnituri, 4 Ian 2015 | 11938 vizualizari

 

Este al doilea (sau al treilea an) in care o pregatesc, niciodata dupa o reteta anume,,, de fapt fara sa fi citit vreoadata o reteta de piftie. Ci doar dupa cum am vazut la parintii mei. Am sa va spun cum am procedat eu si ce anume am folosit, orientativ.

 

INGREDIENTE

  • 4 kg din diferitele parti ale porcului ce se folosesc in mod special la racituri, pentru a se gelatina: urechile, picioarele, ciolan (cu soric).
  • 1 kg pulpa de porc cu os (pentru ca trebuie sa fie si carne nu?! :) )
  • apa pentru fiert (in functie de vasul in care o fierbeti, de preferat intr-o oala inalta, dar si de cantitatea de carne folosita, trei sferturi din vas)
  • o jumatate de kilogram de usturoi (desi ar fi mers putin mai mult)
  • 3-4 linguri cu sare de bucatarie (sau dupa gust)
  • cativa morcovi
  • optional: un praf de piper, cateva foi de dafin
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Racitura (piftie) de porc:

Se spala bine carnea (oricum ar fi, isi lasa foarte multa grasime), se asaza in vas si se adauga apa.

Se pune la fiert, la foc potrivit, pana ce cantitatea de apa scade la jumatate.

Se sareaza dupa gust si se adauga restul condimentelor; se curata, se spala morcovii si se pun la fiert la un loc cu carnea. Cand sunt bine patrunsi, se scot si se pastreaza intr-un vas acoperit.

Intre timp, se curata usturoiul si se piseaza bine.

Cand carnea se desprinde de pe os, se scot intr-un bol cateva linguri de zeama si se pastreaza la rece 10-15 minute. Daca zeama se gelatineaza inseamna ca a fiert suficient.

Se scoate carnea si se lasa sa se raceasca usor, pentru a o putea desprinde de pe os si a inlatura ce nu este folositor sau eventualele resturi.

Usturoiul bine pisat il adaugam peste zeama obtinuta (trebuie sa fie calduta, rece, nu fierbinte), amestecam usor si daca mai este necesar mai adaugam putina sare. Se pastreaza astfel 20-30 de minute, pentru a isi lua din gust si a se omogeniza aromele.

Urmeaza apoi partea cea mai importanta: Strecurarea. Personal, ma folosesc de tifon. Intr-o sita/strecuratoare mare, asez tifonul in straturi cat mai groase, iar apoi torn zeama obtinuta. Daca este necesar se repeta operatiunea.

In vase adanci (farfurii/boluri/tavi) se asaza carnea si morcovii, iar apoi se adauga zeama strecurata.

Se pastreaza la rece (am avut noroc de temperaturi sub 0 grade) pana a doua zi.

Pofta buna!

 

 

TIPS-URI

1

Se fierbe la potrivit, claritatea nu depinde neaparat de acest aspect, ci si de cat de bine este strecurata.

2

Pentru a se inlatura grasimea, eficient, zeama trebuie sa fie cat mai rece, pentru ca astfel se separa grasimea de restul continutului. Tatal meu folosea un furtunas :)

Daca ti-a placut reteta noastra "Racitura (piftie) de porc" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

ieri la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

ieri la 09:49

Șuberec - Rețeta de casă cu gust autentic

ieri la 09:30

Maioneză de casă - Rețeta cu reușită garantată

pe 28.11 la 10:07

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

pe 27.11 la 10:46

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cozonac aperitiv