Blat:
Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul si se bate pana se intaresc foarte bine. Se adauga apa apoi galbenusurile amestecate cu ulei. Se amesteca cu lingura de lemn de jos in sus. Treptat se adauga faina amestecata cu cacao si praful de copt.Se omogenizeaza. Tapetam o tava cu hartie de copt si putin ulei, turnam compozitia si dam apoi tava la cuptorul preincalzit timp de 15-20 de minute.
Mousse de ciocolata:
Punem gelatina intr-un vas si turnam peste ea 40 de ml de apa. Lasam sa se umfle.
Intre timp, punem la incalzit frisca lichida (NU lasam sa fiarba, doar sa ajunga la punctul de fierbere!), apoi luam de pe foc, adaugam ciocolata rupta bucatele si amestecam pana se topeste.
Luam vasul cu gelatina umflata si il tinem deasupra focului (ochiului de la aragaz) la distanta de 10 cm, amestecand cu o lingura pana cand gelatina devine lichida.
Cat inca este calduta compozitia cu ciocolata adaugam gelatina si amestecam. Batem frisca tare si o incorporam treptat in ciocolata.
Sirop:
Punem pe foc apa cu zaharul si lasam sa fiarba pana cand zaharul s-a topit, apoi luam de pe foc si adaugam esenta de rom.
Asamblare si Decor:
Mixam frisca timp de 1 minut apoi adaugam intaritorul si mixam pana devine tare.
Punem blatul rece pe o tava, il inteapam din loc in loc cu furculita, apoi il insiropam bine.
Apoi intindem mousse-ul de ciocolata peste blat si dam tava la frigider 15-20 de minute pentru a se intari putin.
Peste mousse-ul de ciocolata intindem frisca, iar la final decoram cu ciocolata rasa.
Dam prajitura la frigider cel putin 1-2 ore inainte de servire.
Pofta buna!
1
Cantitatiile folosite sunt pentru o tava cu diamnetrul de 30/24 cm