Placinta mediteraneana

de simona72 in Ton, 6 Mar 2019 | 5511 vizualizari

 

Chiar dacă marea este mai saraca decât în trecut, fructele de mare şi pestele raman printre ingredientele preferate în bucataria mediteraneana.  Multe reţete încep cu ulei de masline , apoi continua cu ceapă, usturoi şi roşii, apoi se mai pot adauga cartofi, vinete, dovlecei, ardei, dar si alte legume. Pentru un plus de aroma se adaugă verdeţuri: menta, patrunjel, rozmarin, busuioc, mărar, fenicul şi oregano.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 150 gr faina
  • 70 gr unt rece
  • 1 galbenus
  • 2 linguri apa rece
  • 1 praf de sare
  • 1 praf de amestec condimente
  • Pentru umplutura:
  • 3 cartofi rosii
  • 2 linguri ulei
  • 1 felie bacon
  • 1 ceapa rosie
  • 3 catei de usturoi
  • 1 legatura patrunjel
  • Un pumn de masline fara samburi
  • Coaja si sucul de la jumatate de lamaie
  • 100 ml smantana pentru gatit
  • Sare si piper dupa gust
  • 1 conserva de ton in ulei vegetal Eva-Podravka
  • In plus:
  • Unt pentru uns tava
  • 1 galbenus+1 lingura lapte
  • Seminte de negrilica
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Placinta mediteraneana:

Pentru aluat: asa cum v-am obisnuit, simplu, la robotul de bucatarie. Se pune faina, untul taiat cubulete si sarea in bolul robotului. Se mixeaza cateva secunde pana obtinem un aluat nisipos. Se adauga condimentele, galbenusul, apa si se mixeaza alte cateva secunde. Cand aluatul incepe sa se desprinda de pe pereti, este gata. Daca acest lucru nu se intampla, mai adaugati cate 1 lingura de apa rece. Se pune aluatul in folie alimentara si se da la frigider pana e gata umplutura.

Pentru umplutura: cartofii intregi, cu tot cu coaja se spala si se pun la fiert. Cand furculita intra cu usurinta inseamna ca sunt gata. Se pun sub jet de apa rece si se curata de coaja. Se taie cartofii in cubulete de marime potrivita. Intr-o tigaie se pune uleiul la incins. Se taie ceapa marunt si se caleste. Se adauga baconul taiat feliute, se prajeste pana devine usor crocant, se pune si usturoiul, smantana, coaja si sucul de lamaie, sare si piper proaspat rasnit. In acest sos se pun cartofii, patrunjelul tocat fin, maslinele taiate feliute. Se amesteca si se lasa sa se raceasca.

Aluatul rece se taie in doua. Se ia o bucata si se intinde cu sucitorul pe masa usor infainata. Se pune prima foaie intr-un vas pentru cuptor uns cu unt. Avem grija sa ridicam aluatul si peste margini. Punem umplutura, deasupra punem si bucatele de ton, stropim pestele cu zeama de lamaie si aducem marginile aluatului peste compozitie. Intindem si cealalta foaie de aluat si o punem deasupra. Avem grija sa sigilam marginile, ungem cu galbenus de ou, presaram seminte de negrilica(pentru decor) si cu varful unui cutit facem o gaura in mijlocul aluatului. Dam la frigider vasul cu placinta pentru o ora.

Coacem placinta in cuptorul incins la 160 grade C, pentru o ora. Se serveste calda sau rece, cu salata si lamaie.

Sa va fie de folos!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinta mediteraneana" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

RuxyRux 1

07.03.2019, 20:10

Excelenta reteta si gustoasa placinta!

Rocsi 1

09.03.2019, 21:06

Faina este si gustoasa, pentru consumatorii de peste!

dantes 1

07.04.2019, 07:16

Super!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Placinta cu ton