Placinta dobrogeana se face cu branza sarata de capra sau de oaie. O puteti adapta sa fie si cu branza de vaca, important e ca branza sa fie tare si sarata.
Pe langa ingrediente, aveti nevoie de o razatoare, un facalet, 1 pahar, 3 castroane mari si o tava adanca de cuptor.
Pasii de preparare :
Pune drojdia uscata in apa calduta, adauga o lingurita de zahar si una de faina, ca sa se activeze, amesteca putin si lasa deoparte 10 minute, pana drojdia face bule deasupra.
Peste faina cernuta pune sare, amesteca putin, fa o adancitura la mijloc si pune apa cu drojdia activata. Amesteca usor si apoi framanta cu mana, adaugand cate putin ulei, pana cand aluatul devine elastic si nu se mai lipeste de maini.
Lasa-l sa se odihneasca intr-un castron curat, uns cu putin ulei. Pune-i si o folie de plastic deasupra si lasa-l sa dospeasca la cald, cam 30 de minute.
Pentru umplutura, da pe razatoarea cu ochiuri mari branza tare si apoi amestec-o cu ouale batute. Pentru topping, pregateste si amestecul de smantana cu oua.
Dupa ce a crescut aluatul, imparte-l in 4 si intinde 4 foi de placinta, pe care le umpli cu amestecul de branza si oua. Le pui in tava una langa alta si torni peste toppingul din oua si smantana. Baga tava la cuptorul incalzit la 180 grade pentru 30-40 de minute, pana se rumeneste deasupra.
Pofta buna!