Pepene verde murat (lubenita, harbuz)

de Doinavar in Muraturi, 6 Feb 2013 | 26043 vizualizari

 

Printre alte muraturi, isi fac loc cu succes si pepenii. Am gasit in piata pepeni pentru murat, mai micuti, de la dimensiunea unui mar si un pic mai maricei, cat o portocala sau nuca de cocos. Daca ati avut ghinionul sa cumparati un pepene care nu-i prea copt si nici dulce nu e, nu-l aruncati, murati-l.

 

INGREDIENTE

  • 3 kg pepenei
  • 1 dovlecel
  • 1 morcov
  • 1 gogosar sau ardei gras rosu
  • 1 felie de telina
  • 1 legatura frunze de telina
  • 1 radacina de hrean
  • 2-3 foi de dafin
  • 1 lingurita boabe de piper
  • 1 lingurita boabe de mustar
  • 2-3 tije de marar uscat
  • cateva frunze de visin

pentru saramura, cantitatea de lichid se calculeaza exact jumatate din capacitatea borcanelor:

  • 1 lingura sare si 1 lingura zahar pentru fiecare litru de apa
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pepene verde murat (lubenita, harbuz):

Spalati bine pepenii si celelalte, curatati morcovul si ardeiul gras (de cotor si seminte) si indesati in borcane mai mari (1.7; 3; 5 litri) pepeneii intregi sau daca sunt mai mari, taiati bucati, fasii de ardei si dovlecel, feliute de morcov si telina, hreanul taiat bastonase.

In functie de volumul borcanelor pe care le-ati umplut, calculati cantitatea de saramura. Folositi apa calduta, adaugati sarea zaharul, bobitele de piper si mustar, foi de dafin, tijele de marar, amestecati sa se dizolve sarea si zaharul si turnati totul in borcane. Astupati cu frunze de visin (daca aveti) sau cu frunze de telina.

Lasati-le sa stea vreo ora-doua si completati saramura, sa le acopere bine, pana sus, apoi inchideti borcanele cu capac sau celofan si hartie, legate deasupra. Intr-o luna vor fi murate, dar e mai bine sa le lasati mai mult, pana la Craciun sau de Anul Nou.

 

TIPS-URI

1

uteti folosi si bidonas de plastic cu capac de 3 sau 5 litri, se mureaza la fel de bine.

2

Sa le tineti, la inceput, undeva unde este mai cald, apoi dati-le in camara, dupa ce au inceput sa fermenteze.

Daca ti-a placut reteta noastra "Pepene verde murat (lubenita, harbuz)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (9)

MotanLaOale 1

06.02.2013, 18:58

Rocsi 1

06.02.2013, 20:23

marcela1979 1

15.02.2013, 06:34

foarte bun am primit si eu pachet de la soacra mea 2 pepeni murati.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Pepene verde murat