Pasca traditionala de Paste

de Ela68 in Prajituri, 19 Apr 2013 | 4531 vizualizari

 

INGREDIENTE

Aluat :

  • 500 gr faina
  • 250 ml lapte
  • 150 gr zahar
  • 75 gr unt
  • 25 ml ulei
  • 25 gr drojdie
  • 2 galbenusuri
  • coaja de la maie si portocala
  • vanilie
  • esenta de rom

Umplutura

  • 500 gr branza de vaci ( Lacteea este excelenta )
  • 2 oua
  • 2 oua
  • 130 gr zahar pudra
  • 80 gr unt
  • coaja de lamaie
  • vanilie
  • 2 linguri nu foarte pline de faina
  • 1 lingura amidon
  • 100 gr stafide
  • estenta de rom
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pasca traditionala de Paste:

Mai intai cernem faina de 2-3 ori pentru a fi bine afanata.

Laptele impreuna cu zaharul si semintele de la pastaia de vanilie se pun la fiert pana ce zaharul se topste.

Intre timp punem stafidele la inmuiat in esenta de rom, timp de 20-30 minute.

Punem intr-un castronel drojdia impreuna cu 2-3 linguritedin laptele cu zahar ( nu fierbinte ) si 2-3 lingurite de faina. Se amesteca , se presara putina faina deasupra si se acopera. Lasam 15-20 minute.

In timp ce maiaua e la crescut, frecam celedoua galbenusuri cu putina sare, si adaugam coaja rasa de portocala si lamaie.

Amestecam apoi toate ingredientele, mai putin grasimea .Se framanta aluatul , ajutandu-ne de grasime progresiv , pana ce aceasta se inglobeaza toata in compozitie. Tot procedeul dureaza in jur de 20-30 minute.Acum , fiecare framanta cum considera, eu il "impaturesc", caci mi se pare mult mai usor.decat sa ma lupt cu el si sa-l trantesc sau sa-l bumbacesc. Lasam apoi la crescut, acoperit,  pana ce-si dubleaza volumul.

Compozitia se pregateste foarte usor, amestecam toate ingredientele pana devine omogena.

Scurgem stafidele si le punem si pe ele.

Impartim aluatul in doua. Dupa ce tapetam o forma cu unt si hartie de copt,( eu am folosit cu diametrul de 26 cm ), asezam pe fundul tavii o parte din aluat. Pe cea de-a doua o impartim in trei si impletim o codita egala cu lungimea cercului.....sau calculati 2(Pi)R.....glumeam meyyy... :-)))

O  asezam pe  peretii vasului pe cat posibil si fixam un castronel in interior astfel incat aluatul sa poata creste pe verticala, nu sa se lateasca.

Dupa 30 minute, turnam umplutura si ungem aluatul cu galbenus. Aici am facut eu o greseala, impletitura ar fi trebuit s-o asez pe orizontala si ar fi rezultat o pasca mult mai frumoasa, cozonacul si umplutura ar fi fost la acelasi nivel.

Imi aduc aminte ca si data tecuta mi-am propus sa pun 50 gr de lapte mai mult, astfel, compozitia ar fi fost putin mai moale, mai pufoasa, asa cum imi place mie.
Iar data viitoare voi imparti coca altfel, 60% pentru baza si 40% pentru impletitura.

O coacem in cuptorul preincalzit 30-35 minute, primele 10 minute la foc mai iute, apoi moderat.

 Pentru un plus de "stralucire", ungem cu putina miere, cat inca este fierbine.

Sincera sa fiu, umplutura este atat de gustoasa incat as manaca-o goala. Folosesc branza de vaci Lacteea care este exceptionala.

TIPS-URI

1

Coca se imparte cel mai bine 60 % pentru baza si 40 % pentru impletitura.

Daca ti-a placut reteta noastra "Pasca traditionala de Paste" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Saviecuta cu mac, Baigli sau cozonacei ca-n Banat