Dupa reteta lui Jamie Oliver
Preincalzim cuptorul.
Pentru crusta, macinam biscuitii si ii amestecam cu unt. Ii presam pe fundul formei de copt, apasam bine si dam la cuptor cam 10 minute. Scoatem si lasam sa se raceasca.
Pregatim ingredientele pentru umplutura. Spargem ouale, intr-un bol separat pentru a verifica prospetimea. Lamaia se spala in mai multe jeturi de apa rece. Se rade coaja, se taie in jumatate si se stoarce sucul.
Intr-un bol punem zaharul si amidonul, adaugam branza si ouale. Amestecam cu mixerul sau cu lingura, adaugam ouale, coaja rasa si sucul de lamaie. Despicam batonul de vanilie si punem bobitele in compozitie. Adaugam smantana si mixam pana cand compozitia devine cremoasa.
Turnam compozitia pentru umplutura peste crusta si dam la cuptorul preincalzit cam 40-45 de minute sau pana cand mijlocul nu mai joaca. Am folosit o tava de tort de 24 de cm, cu marginile detasabile.
Dupa ce s-a copt, se lasa sa se raceasca la temperatura camerei, apoi se da la rece peste noapte sau cel putin pentru 3 ore.
Pregatim sosul si turnam in recipientul mixerului bucatile de ananas, miere dupa gust, menta si zeama de lamaie. Mixam, adaugand lichid in conserva, in functie de consistenta pe care ne-o dorim. Am folosit un mixer vertical.
Daca vreti o consistenta mai cremoasa sau un sos cald, puneti pe foc, adaugati mai mult lichid si ingrosati cu 1-2 linguri de amidon. Lasati pe foc pana incepe sa se ingroase.
Se serveste rece cu sos de ananas si ornat cu menta proaspata.