Este prima data cand gatesc linte si e tare buuuna! O mancare rapida si hranitoare, care te incalzeste iarna. In timpul fierberii lintea devine un piure gros, care absoarbe gustul de afumatura.
Lintea se spala bine in mai multe ape. Legumele se curata de coaja, se spala, morcovul si ceapa se toaca cubulete, usturoiul se piseaza iar tija de telina se taie rondele (eu am la congelator :) ). Kaizerul se taie felii subtiri.
Se incinge uleiul si se pune kaizerul, se lasa foarte putin la rumenit, apoi se scoate intr-un bol. In aceeasi oala se pun morcovii, ceapa, usturoiul si telina, plus 2-3 linguri de apa si se lasa la inabusit 5 minute, amestecand din cand in cand. Se adauga sucul de rosii si apa, kaizerul, lintea, foile de dafin si se lasa sa se infierbante bine. Se pune apoi capacul la oala si se fierbe la foc mic 30-40 minute, amestecand din cand in cand. Lintea se va umfla, atentie sa nu se lipeasca!
La final se potriveste cu sare si piper, se scot foile de dafin si se presara patrunjelul verde.
1
In loc de kaizer se poate folosi un carnat mai grosut, gen trandafir sau mai multe feluri de carnati.
2
In loc de apa se poate folosi supa de carne, daca aveti, va iesi mai gustoasa mancarea.