Maglubeh( sau maqlubeh sau maklubeh) este o mancare specifica palestiniana cu carne de oaie, legume si orez ; se fierbe pana orezul este uscat astfel incat sa se poata intoarce pe un platou.Spaniolii o numesc “Paella araba” iar englezii “Upside down dish”.In limba romana s-ar traduce mancare rasturnata.
Initial a fost o mancare taraneasca; astazi insa este socotita o mancare speciala care se serveste musafirilor si se gateste vinerea, ziua de sarbatoare in tarile musulmane.
Aceasta este varianta cu pui.
Puiul se spala si se taie in sferturi sau pieptii de pui in jumatati; se pune la fiert cu apa si o lingurita de sare intr-o cratita de fiert subpresiune 30 de minute; se strecoara supa de carne si se pastreaza.
Puiul se poate pune fiert impreuna cu orezul sau se da la cuptor sa se rumeneasca.
Intr-o tigaie se incinge uleiul si se pun semintele de pin ; se lasa doar sa ia o culoare aurie si se scot intr-un castron.La fel se procedeaza cu semintele de migdale.
Vinetele se curata de coaja, se spala si se taie pe lung in felii de cca 1,5 cm grosime; se sareaza si se lasa sa stea 20 de minute sau pana au eliminat apa din ele.
Se storc de apa si se calesc in ulei; se scot pe hartie absorbanta.
Conopida se spala ; se desface in buchetele care se calesc in ulei pana iau o culoare aurie.
Cartofii se curata de coaja, se taie in bucati mai mari si se calesc in ulei.
Morcovii se curata de coaja, se taie rondele mai groase si se calesc in ulei.
Ceapa se taie pestisori si se caleste in ulei.
Cateii se usturoi se calesc intregi in ulei.
Toate legumele se scot pe hartie absorbanta.
Orezul se opareste si se lasa cu apa calda 15 minute, apoi se trece prin jet de apa rece pana apa a devenit clara, deci s-a spalat excesul de amidon.
Intr-o cratita antiaderenta se aseaza un strat subtire de orez.
Peste orez se aseaza un strat de rosii feliate, care se presara cu ceapa, usturoiul si morcovii.
Urmatorul strat este format din conopida.
Peste conopida se aseaza feliile de vinete si apoi restul de orez.
Peste orez se presara cateva seminte de cardamom zdrobite.
Supa de carne se incalzeste, se adauga restul de sare, condimentele de maglubeh si se toarna peste orez pana il depaseste cu 1,5 cm.
Cantitatea de apa trebuie calculata foarte bine , astfel incat orezul sa nu ramana prea moale; altfel nu ramane ca un tort la intoarcere.
Se pune la foc tare pana incepe sa fiarba , apoi se fierbe la foc minim 35-40 de minute , pana orezul a absorbit toata supa si bobul a ramas ferm.
Se poate pregati si in cratita “rice cooker”.In acest caz cratita se opreste automat cand orezul este gata.
Se rastoarna pe un platou si se mai lasa astfel 5 minute , pentru ca orezul sa pastreze forma cratitei.
Daca puiul nu s-a pus cu orezul si legumele se aseaza peste orez.
Se decoreaza cu seminte de migdale si pin.
Se serveste cu salata araba mixta
http://www.bucataras.ro/retete/salata-mixta-cu-pasta-de-susan-specifica-tarilor-arabe-21336.html
sau salata de castraveti cu iaurt
http://www.bucataras.ro/retete/salata-araba-de-castraveti-14482.html
sau simplu doar cu iaurt.
Pofta buna!