Aceste chifle dulci sunt facute dupa o reteta foarte veche, traditionala in Anglia.
In mod traditional sunt consumate fierbinti înainte de inceperea postului sau in seara de Lasata Secului.
1.Laptele se infierbanta atata cat este necesar ca sa topeasca in el untul .
Se lasa sa se raceasca pâna atinge temperatura corpului.
Se pun 500g faina, 1 lingurita rasa de sare, 75g zahar pudra si 7g drojdie intr-un castron.
Se bate 1 ou.
Se face un cuib în centru . Se toarna în el laptele usor caldut si amestecul de unt , apoi se adauga oul batut.
Folosind o lingura de lemn, se amesteca bine, apoi se framanta totul cu mâinile pâna când veti obtine un aluat lipicios .
2.Pe o suprafata presarata cu faina alba, se framanta aluatul timp de 5 minute pana la devine elastic .
Puneti aluatul într -un vas uns doar putin cu ulei.
Acoperiti cu un pic de ulei si inveliti-l cu o folie.
Se lasa sa creasca într -un loc cald timp de 1 ora sau pâna când sa dublat în dimensiune si cand apesi cu un deget lasa o adâncitura .
3.Cu aluatul înca în castron se adauga stafidele, coaja de lamaie, coaja de portocala, marul ras si scortisoara .
Framântati aluatul asigurându-va ca totul este bine distribuit.
Se lasa sa dospeasca timp de 45 de minute, pâna când s-a dublat în dimensiune.
In acest timp tot uns si acoperit cu folie alimentara pentru a nu face crusta.
4.Împartiti aluatul în 15 bucati (aproximativ 75g/bucata) .
Dati forma de bila si puneti in tava acoperita cu hartie de copt lasând spatiu suficient pentru ca aluatul sa se extinda
caci il mai lasam iar la crescut pentru 10 minute acoperit cu folie data cu ulei sau cu un prosop curat.
5.Incalziti cuptorul la ventilator 200grd sau 220 sau la gaz la treapta 7.
Se coc cca. 20 de minute pe platoul de mijloc al cuptorului pana se rumenesc usor dar nu de tot.
Intre timp, pentru a face cruciulita amestecati 150g faina alba cu aproximativ 10 linguri de apa pentru a face o pasta groasa.
Mai adaugati pe parcurs 1 lingura de apa sau faina astfel încât sa obtineti o pasta groasa.
Umpleti un pos cu un dui cu orificiu pt panglica.
Se scot chiflele usor rumenite si se deseneaza o linie de-a lungul fiecarui rând de chifle, apoi repeta în cealalta directie pentru a obtine cruciulitele.
Coaceti pentru inca 10 de minute , pana se rumeneste.
6.Se încalzesc putin 6 linguri de gem de caise pana se topesc, apoi se trec printr-o sita pentru a scapa de bucatile mari.
Cand scoatem chiflele din cuptor, cand inca sunt fierbinti, le pensulam pe partea de sus. Lasam un pic la odihna.
1
Se mananca calde dar raman moi si a doua zi. Pot fi incalzite la microunde sau cuptor dar se mananca si reci.
2
Eu am preparat jumatate din cantitatile de ingrediente, 7 au fost deajuns. Tineti cont ca dupa doua zile se comporta ca orice paine, devin tari si nu mai au nici un farmec. Deci nu faceti multe.