Gratin de cartofi Dauphinois

de Catalina L in Aperitive / Garnituri, 17 Ian 2016 | 3433 vizualizari

 

Va propun o garnitura eleganta pentru o friptura, mancarica cu carne in sos......o budinca de cartofi gratinata care se topeste in gura.
Gratin Dauphinois este o reteta clasica a bucatariei franceze.
Reteta originala este inca disputata intre marii bucatari francezi. Cu sau fara branza, cu sau fara usturoi, cu sau fara cimbru.
Este foarte importanta alegerea cartofilor – sa fie nu foarte tari.
Eu am facut o varianta ROZ.
Varietati de cartofi colorate:
St. Galler - cartoful mov sau violet este un soi foarte productiv, puternic pigmentat recomandat in prevenirea si combaterea cancerului, protejeaza celulele sanatoase, apara organismul de radicalii liberi, ajuta la scaderea tensiunii arteriale, mentin sanatatea inimii, previn imbatranirea.
Cherie - cartoful roz, la fel de productiv ca St. Galler, si pigmentat in roz.
Sunt doua soiuri foarte rare de cartofi care provin din Peru, cu beneficii pentru sanatate.

 

INGREDIENTE

  • 800 g cartofi
  • 2 catei de usturoi
  • lapte 1/2 litru
  • 25 cl de smantana
  • sare, piper,
  • 150 gr cascaval ras
  • 2 oua (ține o lingura de smantana pentru oua la final)
  • nucsoara
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gratin de cartofi Dauphinois:

Se curata cartofii, se spala si se taie în felii subțiri. 

Nu spalați  feliile de cartofi odată tăiate.

Curatati usturoiul si taiati cateii in doua in lungime. 

Freacati bine vasul de copt cu cateii de usturoi. 

Ungeti vasul de copt cu unt și puneti  apoi usturoiul tocat fin.

Plasati primul strat de cartofi, se condimenteaza cu sare si piper, se adaugă 1-2 linguri de smântână, un pic de nucsoara  și o lingură de brânză rasă. 

Continuati cu un al doilea strat de cartofi, sare și piper, puneti smantana, nucsoara si cascavalul.

Repetați din nou pana se umple vasul.

Varsati deasupra laptele cald.

Coaceți în cuptorul cald (180 ° - 200 °) timp de 40 de minute. 

Scoateți din cuptor.

Se bat ouale cu o lingura de smantana si un pic sare.

Se toarna peste cartofi.

Adaugati cascavalul ras si se coace inca 15 minute.

Poftă Bună !!!!

TIPS-URI

1

Este foarte importanta alegerea cartofilor – sa fie nu foarte tari

Daca ti-a placut reteta noastra "Gratin de cartofi Dauphinois" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (9)

Zamfira 1

17.01.2016, 21:26

Gicuta 1

18.01.2016, 08:52

simona72 1

18.01.2016, 10:25

Cam bun!!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă cu iaurt și zmeură - Delicioasă și ușor de făcut

ieri la 10:36

Dovlecel la tigaie cu iaurt și sos de usturoi - Simplu, rapid și savuros

pe 19.05 la 10:43

Biscuiți fragezi cu unt și ciocolată – rețeta simplă pentru un desert de casă delicios

pe 16.05 la 15:38

Prăjitura însiropată, cu griș și nucă - Desert pufos și aromat

pe 16.05 la 15:23

TOP
utilizatori

RODIMUR

1193 puncte

mirela0911

1000 puncte

vasimur

215 puncte

Valclaudia

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Placinte cu loboda la cuptor