Este pentru prima data cand fac aceasta reteta. Imi incanta atat de mult privirea acest borcan cu muraturi si abia astept sa degust gogosarii, pentru ca, am o presimtire ca sunt super, super buni! Haideti sa mai umplem camara, ca inca mai avem legume gustoase pe piata, iar la iarna o sa ne incante papilele toate aceste bunatati.
Varza verde si cea rosie, le spalati, le scuturati bine de apa.
O taiati fideluta.
Morcovii ii decojiti, ii dati pe razatoarea mare.
Amestecati varza cu morcovul si sarea, invartiti bine.
Gogosarii ii spalati, curatati usor cotoarele, ca sa nu ii rupeti si ii scuturati bine de seminte. Conopida o spalati si o taiati buchetele mici. Hreanul il curatati si il taiati rondele. Gogosarii ii umpleti cu amstecul de varza si morcov, cu o lingurita sau cu mana, impingeti bine sa ii umpleti peste tot. Intr-un borcan de 5 litri, asezati pe fund frunze de telina si rondele de hrean. Gogosarii umpluti ii introduceti usor in borcan, ii asezati frumos, iar printre ei puneti conopida, frunze de telina si rondele de hrean, pana umpleti borcanul.
Acum pregatiti solutia lichida: Intr-o cratita puneti apa cu zaharul, otetul si sarea. Transferati totul pe foc, amestecati bine. Adaugati boabe de piper, foi de dafin, boabe de mustar si de ienibahar. Lasati lichidul pe foc pana incepe sa clocoteasca, apoi trageti cratita de pe foc. Asezati o lama de cutit sub borcan, turnati zeama printr-o sita pana se umple borcanul. Deasupra puneti doar 2-3 foi de dafin si cateva boabe de piper. Infiletati bine capacul, inveliti borcanul intr-o patura, pana a doua zi. A doua zi, daca vedeti ca a scazut lichidul, mai faceti putin si completati ca sa fie plin borcanul. Il dati la rece in camara.
Sa aveti pofta!