In memoria mea dudele [ fragi, agude sau pomite] se asociaza cu bunica,Noi prin zona le spuneam ,, pomnite'' .
Bunicuta mea draga avea un pomnitar dar cu pomnite negre in spatele casei langa cuptorul de paine .
Avand la dispozitie doar dude albe m-am gandit sa le asociez cu alte fructe mai colorate, respectiv strugurasi ,rosii.Am ,,parfumat '' melanjul cu rom alb !!!
Spalati cu atentie fructele.scurgeti bine de apa.
Curatati de codite cu atentie sa nu le zdrobiti
Puneti fructele intr-o cratita antiaderenta cu fund dublu + zaharul.
Lasati sa se odihneasca cateva ore , amestecand usor din cand in cand .
,, Parfumati'' amestecul cu rom si zeama de lamaie .
Puneti pe foc si tineti pana zaharul se topeste.
Folositi ca si conservant Gelfix Dr. Otker 2:1 cu pectina de citrice, respectand instructiunile.
Puneti in borcanase curate cu capac infiletabil.
Serviti in miezul iernii cand vreti sa gustati o picatura de aroma a verii .
1
Etichetati borcanele , mentionand sortimentul , data si provenienta fructelor sau a legumelor.