Desert tort spirala cu jeleu de cirese si crema de portocale

de Gherca Daniela in Torturi, 19 Feb 2018 | 4296 vizualizari

 

Reteta cu dragoste! :x 
Acest tort l-am facut cu toata dragostea de ziua sotului, un adevarat rasfat si foarte gustos! 

 

INGREDIENTE

  • Blat 26 cm:
  • 6 oua
  • putina sare
  • 180 g zahar
  • 150 g faina
  • 30 g cacao
  • 1/2 plic praf de copt
  • esenta de rom
  • esenta de vanilie
  • Pentru rulada:
  • 4 oua
  • putina sare
  • 120 g zahar
  • 120 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de rom
  • esenta de vanilie
  • Pentru jeleul de cirese:
  • 400g piure de cirese (am gasit la un magazin in Franta, dar se poate folosi capsuni, zmeura, fructe de padure)
  • 1 lingura cu varf amidon
  • 3 linguri zahar pudra
  • 8g agar agar
  • Pentru sirop:
  • 150ml apa
  • 1 lingura zahar
  • esenta de rom
  • Pentru crema:
  • 200 ml vin alb dulce
  • 200 gr zahar
  • 100 ml zeama de portocale
  • 1 plic gelatina
  • 150 ml frisca lichida
  • 3 galbenusuri
  • Pentru ornat:
  • 1 plic crema de vanilie preparata conform instructiunilor de pe ambalaj
  • 100g ciocolata cu lapte+ 50 ml frisca lichida
  • bilute facute din chec sfaramat amestecat cu gem si glazurate in ciocolata
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort spirala cu jeleu de cirese si crema de portocale:

Pentru Blat:
       Separam albusurile de galbenus. Albusurile le batem spuma cu praful de sare, pe urma punem zaharul si mixam usor pana se topeste, pe urma adaugam galbenusurile unul cate unul si mixam pana omogenizam bine totul.
      Intr-o sita punem faina, cacaua si praful de copt si cernem direct in bolul cu oua, amestecam pana incorporam bine toate ingredientele. La finam adaugam esentele in functie de cat de parfumat va place blatul.
       Compozitia rezultata o asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt doar pe fund si pe margini unsa cu ulei si tapetata cu faina.
       Batem usor tava pentru a se aseza aluatul mai bine, adica se elimina bulele de aer din aluat si bagam tava la cuptor pentru cca. 40 minute sau cel mai bine facem testul cu scobitoarea.
     Cand este gata, il lasam putin in cuptor cu usa intre-deschisa pentru a nu se lasa, apoi il scoatem si il taiem in 2 atunci cand s-a racit complet.

Pentru Rulada:
Separam albusurile de galbenus.
       Albusurile le batem spuma cu praful de sare, pe urma punem zaharul si mixam usor pana se topeste, pe urma adaugam galbenusurile unul cate unul si mixam pana omogenizam bine totul.
     Adaugam faina cu paraful de copt cernute, omogenizam bine, iar la final adaugam putina esenta de rom si vanilie pentru un plus de aroma.
     Turnam compozitia rezultata intr-o tava mare de aragaz pentru 15-20 minute sau facem testul cu scobitoarea. (Daca nu aveti tava foarte mare de aragaz va recomand sa adaugati 3 oua pentru a nu iesi blatul foarte gros).

Pentru jeleu:

        Punem piureul de cirese intr-un ibric impreuna cu zaharul si agar-agar-ul (daca folositi gelatina, o dizolvati inainte in 2-3 linguri de lapte si o adaugati la sfarsit, cand crema nu este fierbinte).
        Dizolvam amidonul in 2 linguri de apa si il adaugam la amestecul de cirese. Amestecam mereu pana cand se ingroasa, dam deoparte si lasam sa se raceasca complet.
 (Daca folositi alte fructe le zdrobiti si le adaugati asa intr-un ibric, doar daca vreti voi le puteti trece print-o sita, pentru un piure fin)

Pentru Crema:
     Amestecam galbenusurile cu zaharul pana isi dubleaza volumul, adaugam vinul caldut, amestecam bine, apoi punem vasul pe aragaz la foc mic. Amestecam continuu pana cand crema se ingroasa.
Punem gelatina la hidratat in zeama de portocale.
    Punem o lingura de crema fierbinte in gelatina, amestecam energic, apoi adaugam gelatina in crema si omogenizam.
Dam vasul deoparte si il punem cu fundul in apa rece pana se raceste, amestecand din cand in cand.
Cand este rece, amestecam crema obtinuta cu frisca batuta spuma si sa fie tare.

Pentru sirop:
Apa cu zaharul le punem pe foc pana se topeste tot zaharul, iar cand stingem focul, adaugam putina esenta de rom.

Pentru asamblat:
       Taiem blatul in doua si punem prima jumatate pe un platou, o insiropam, apoi o incadram cu inelul de la forma in care am copt blatul.
Punem jumatate din crema de portocale si o intindem bine pe blat.
Pentru rulada: Jeleul dupa ce s-a racit il punem putin la frigider sau congelator sa fie tare. Il intindem peste foaia de rulada si taiem fasii de 3 cm.
Rulam prima fasie si o punem peste crema. Luam a 2-a fasie si o rulam in continuare. Procedam tot asa pana terminam toate fasiile de blat. Daca nu v-a ajuns blatul puteti pune pe margini piscoturi inmuiate in  suc de portocale sau in lapte.
Apoi punem cealalta jumatate de crema .
Punem si cealalta jumatate de blat si o insiropam.
Dam tortul la rece pana a doua zi.
Imbracam tortul in crema de vanilie si pe margini turnam ciocolata calduta spre rece( nu fierbinte) si ornam cu pop-cake glazurate sau cum credeti voi, cu fructe sau frisca.
Sa va fie de bine!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort spirala cu jeleu de cirese si crema de portocale" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tortulet ''6''