Desert tort cu portocale si ciocolata

de Ancutsa in Torturi, 28 Noi 2020 | 3782 vizualizari

 

De Sf. Stelian o serbăm pe una dintre surorile mele. I-am pregătit un tort pe placul ei, cu blat de portocală, sirop cu coajă de mandarine, cremă ganache cu apă de flori de portocal, glazură oglindă de ciocolată. L-am decorat cu rozmarin și felii de portocală (aromele ei preferate), coacăze, marshmallows (bezele moi), steluțe, în ton cu iarna și sărbătorile care se apropie.

 

INGREDIENTE

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 6 ouă (mărime M),
  • un praf de sare,
  • 5 ml îndulcitor,
  • Sucul de la o portocală medie,
  • 125 g (5 linguri cu vârf) făină albă,
  • 100 g migdale blanșate, mărunțite,
  • 10 g praf de copt,
  • pentru crema ganache:
  • 130 ml frişcă lichidă,
  • 70 g bănuți de ciocolată cu lapte,
  • ½ l linguriță apă de flori de portocal,
  • pentru sirop:
  • 500 ml apă,
  • 3 ml îndulcitor,
  • O linguriţă coajă de mandarină,
  • Pentru glazura oglindă:
  • 65 ml apă,
  • 65 g zahăr,
  • 100 ml lapte condensat,
  • 150 g bănuți de ciocolată cu lapte,
  • 7 g gelatină pudră + 3 linguri apă rece,
  • pentru decor :
  • 130 g cremă mascarpone,
  • 140 ml frișcă lichidă,
  • câteva felii de portocală uscată în cuptor,
  • câteva crenguțe de rozmarin,
  • câțiva bănuți de ciocolată cu lapte
  • coacăze,
  • fulgi de cocos,
  • marshmallows,
  • steluțe de zahăr,
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort cu portocale si ciocolata:

 

Blatul:

Bați spumă albuşurile cu îndulcitorul şi un praf de sare. Adaugi treptat gălbenuşurile, sucul de portocală, praful de copt, migdale blanșate și făina, amestecând după fiecare. Torni compoziția într-o formă de copt cu inel detașabil, unsă cu grăsime (eu am avut spray cu ulei pentru gătit) sau pregătită cu hârtie de copt. Coci aprox 30 de minute, la foc mediu, apoi lași la răcit.

 

 Siropul:

Fierbi pe foc mic apa cu îndulcitorul, coaja de mandarină, lași să fiarbă 5-8 minute, dai de pe foc şi lași la răcit.

 

Crema ganache:

Topești pe baie de aburi bănuții de ciocolată împreună cu frișca lichidă, amestecând până la omogenizare. Dai la frigider, apoi adaugi apa de flori de portocal și bați cu mixerul puțin, până devine mătăsoasă. 

 

Pentru glazura oglindă:

Hidratezi gelatina cu 3 linguri de apă rece și lași deoparte.

Separat, pui pe foc mic 65 ml apă cu zahărul și laptele condensat și lași să fiarbă până se topește zahărul. Torni amestecul fierbinte peste bănuții de ciocolată și amesteci până se topește ciocolata.

Când temperatura amestecului a scăzut sub 50 °C , adaugi gelatina. Amesteci bine, apoi strecori pentru a scăpa de eventualele cocoloașe de gelatină. Lași amestecul să se răcească.

 

Montare:

Retușezi capacul tortului pentru a-l glazura ușor. Tai tortul în două foi și le însiropezi.

Umpli cu crema ganache.

 

Decor:

Bați cu mixerul crema mascarpone cu frișca lichidă până capătă o consistență fină, untoasă. Îmbraci tortul în crema albă și îl dai la congelator până la glazurare. Tortul trebuie să fie foarte rece pentru a turna glazura oglindă pe el.

Așezi tortul pe un platou de același diametru (eu folosesc baza de la tava detașabilă în care l-am copt) și îl așezi pe un suport înalt (eu folosesc o cupă de înghețată) aflat într-o tavă. Glazura care cade în tavă o strângi și o refolosești.

Așdar, când glazura oglindă a atins 28-29 °C, atenție, în condițiile în care tortul a stat minim 30 de minute în congelator, o poți turna pe tort. Începi din mijloc și torni încet spre margini. Va îngheța pe loc, deci glazura trebuie să fie ceva mai subțire ca mierea. Dacă tortul are temperatura camerei, atunci glazura trebuie să aibă cam 25°C.

Decorezi cu feliile de portocală (uscate în cuptorul bine încins și apoi stins, cu 1 zi înainte).

Decorezi și crenguțe de rozmarin, bănuți de ciocolată, marshmallow, coacăze, fulgi de cocos și steluțe de zahăr.

Dai la frigider până la servire.

 

Poftă Bună!

Daca vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/11/tort-cu-portocale-si-ciocolata.html

TIPS-URI

1

Poți să îți blașezi singur migdalele, dacă le-ai cumpărat crude. Le opărești 5 minute într-un ibric cu apă fiartă și apoi le transferi brusc într-un vas cu apă foarte rece. Pielița se va desprinde mai ușor. Apoi le mărunțești cât vrei de fin în râșnița de cafea.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu portocale si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

ieri la 10:46

Gem de gutui cu pere de toamna - Reteta pentru deliciu aromat de sezon

pe 26.11 la 15:27

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

pe 26.11 la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert tort cuburi de gheata