Desert prajitura Kati

de Criss in Prajituri, 16 Ian 2011 | 78467 vizualizari

 

Este una din prajiturile foarte vechi si foarte bune din caietul cu retete al mamei mele. N-am mai facut aceasta prajitura cred, de mai bine de 10 ani si acum mi-am amintit de ea. Am facut-o cu niste modificari fata de reteta originala.

 

INGREDIENTE

Foi:

  • 500 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 200 g unt/margarina
  • 3 galbenusuri
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 150 g zahar
  • zahar vanilat
  • 3-4 linguri smantana

Crema:

  • 200 g unt
  • 120 g zahar pudra
  • 1 borcan dulceata de visine
  • foaia zdrobita
  • 2 linguri cacao
  • esenta de rom 
  • o cescuta visine din visinata (optional)
  • cateva visine din congelator
  • 200 g biscuiti macinati

Glazura:

  • 5 albusuri 
  • 10 linguri zahar 
  • 30 g ciocolata rasa
Portii: 20
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura Kati:

Foi: Faina se amesteca cu praful de copt, zaharul, vanilia, coaja de lamaie, galbenusurile si untul. Se adauga smantana cat cuprinde ca sa iasa un aluat potrivit de moale (cam 3-4 linguri). Aluatul astfel obtinut se imparte in trei parti egale si se intind 3 foi de marimea tavii. Se coc pe rand pe dosul tavii unse cu unt si tapetata cu faina.

Fiecare foaie se inteapa cu o furculita ca sa nu se umfle la copt. Se coc relativ repede, aproximativ 10 minute, asadar fiti atente la cuptor sa nu se arda foile.

Cele mai frumoase doua foi se pastreaza iar a treia se faramiteaza.

Crema: Se amesteca untul cu zaharul pudra pana devine spumos, se adauga cacaua, biscuitii si blatul zdrobit, dulceata de visine, visinele din visinata si cele proaspete (sau decongelate). Umplutura astfel obtinuta trebuie sa aiba consistenta asemanatoare cu a salamului de biscuiti, deci sa nu fie moale.

Se insiropeaza cu esenta de rom prima foaie. Eu am pus esenta intr-o cescuta si cu o pensula am uns foaia. Se pune toata umplutura, apoi a doua foaie insiropata.

Glazura: Se bat albusurile spuma tare, se adauga zaharul si se bat in continuare deasupra pe aburi pana se dizolva zaharul. Se intinde spuma pe toata prajitura si se rade deasupra ciocolata. Ar fi aratat mai bine daca faceam niste aveline cu poshul, insa era trecut de ora 22 cand am terminat prajitura si n-am mai avut chef. Prajitura se taie a doua zi cu un cutit bine ascutit, inmuiat in apa, pentru a nu se lipi spuma si a se taia frumos feliile de prajitura. 

TIPS-URI

1

Reteta prevede 150g de zahar pentru crema, deci puteti pune si mai mult, eu am considerat suficient 120 g.

2

Reteta originala are 3 linguri gem de caise, dar mie imi place mai mult cel de visine :)

3

Esenta de rom nu am pus-o la crema, am folosit-o la insiroparea foilor.

4

Pentru glazura sunt suficiente si 3 albusuri, dar eu aveam in congelator 5 si le-am pus pe toate.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Kati" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (46)

Criss 1

18.02.2014, 09:08

RachelaBoc 1

13.10.2017, 01:22

Întrebare de începător : foile ar trebui sa fie mai crocante sau mai moi? Mie mi-au ieșit mai crocante. Adevărul e că cea folosită pt cremă am făcut-o mai groasă decât cele două folosite la prăjitură. Le-am însiropat dar nu am obținut o schimbare majoră. Făceam prăjitura acum 15 ani dar nu îmi mai amintesc detaliile 😬. Merci pentru ajutor.

Criss 1

15.10.2017, 10:02

Foile sunt mai crocante, dar a doua zi se inmoaie.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

ieri la 14:48

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

Omuleti din turta dulce - reteta delicioasa pentru sarbatori

pe 19.11 la 20:36

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Pandispan cu capsuni si bezea