Desert prajitura cu blaturi din albusuri si crema de nuca caramelizata

de katty in Prajituri, 19 Ian 2020 | 3633 vizualizari

 

Bunatati de Craciun!
 

 

INGREDIENTE

  • Blat:
    • 10 albusuri
    • 15 linguri zahar
    • 10 linguri nuca macinata
    • 4 linguri faina
    • coaja rasa de portocale
    • 1 plic de praf de copt
    • un praf de sare
    Crema:
    • 2 plicuri budinca de vanilie
    • 3 galbenusuri
    • 700 ml lapte
    • 4 linguri zahar
    • 250 gr unt 82%
    • un praf de sare
    • nuci caramelizate(200 gr samburi nuca,4 linguri zahar )
Portii: 20
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu blaturi din albusuri si crema de nuca caramelizata:

Incepem cu pregatirea blaturilor.

Mixam albusurile cu un praf de sare pana formeaza moturi, apoi adaugam zaharul si mixam in continuare pana capata consistenta unei smantani groase. Adaugam coaja rasa de portocala,  nuca macinata,faina amestecata cu praful de copt. Amestecam usor cu o lingura de lemn. Turnam jumatate din compozitie in tava mare de aragaz pe hartie de copt. Coacem pana se rumeneste usor deasupra si marginile se desprind usor de pe hartie. Lasam blatul la racit si procedam la fel si cu cealalta foaie. Dupa ce blaturile sunt reci taiem fiecare blat pe jumatate, obtinand astfel 4 foi, pe care le vom umple cu crema. Intr-o craticioara punem cele 4 linguri de zahar la caramelizat. Cand zaharul a capatat o culare frumoasa, aramie punem samburii de nuca si amestecam usor.Punem amestecul pe hartie de copt si il lasam sa se raceasca. Dupa ce este racit pastram  un sfert din nuci, iar restul il macinat in moara de nuca,  obtinand un amestec fin  de nuca  caramelizata.Nucile pastrate le punem pe hartia de copt, acoperim cu o alta hartie de copt si presam cu sucitorul obtinand bucati mai mari pe care le vom folosi la decor. Pentru crema punem galbenusurile intr-o craticioara cu fund dublu si le frecam cu sarea mai intai, apoi cu zaharul cateva minute. Adaugam praful de budinca, omogenizam, apoi turnam incet laptele caldut amestecand continuu.Punem compozitia la foc mic si amestecam pana se ingroase.Dam crema la racit. Frecam spuma untul aflat la temperatura camerei, apoi asaugam cate o lingura din crema racita. Dupa ce am incorporat toata crema adaugam nucile caramelizate maruntite fin. Montam prajitura alternand blaturile cu crema.Deasupra presaram nucile maruntite grosier.

Dam prajitura la rece pana in momentul servirii.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu blaturi din albusuri si crema de nuca caramelizata" nu uita sa-i faci un review.
RETETA RECOMANDATA
Prajitura semiparfe