Am gasit aceasta reteta pe net, am studiat-o si am zis sa o incerc pentru ca aratau tare bine aceste gogosele. Doar ca eu am umblat putin la ingrediente si am adaptat-o gusturilor noastre si ingredientelor de care dispuneam. Au iesit o minunatie!
"Aluaturi de casa"
Pentru inceput se prepara maiaua. Intr-o cratita se incalzesc usor 100 ml lapte. Se adauga 1 lgt zahar, 3 lg faina si drojdia proaspata. Se amesteca bine apoi se lasa 15 minute sa creasca.
In bolul mixerului se pune faina si sarea. Se dauga maiaua. Restul de lapte se incalzeste usor impreuna cu restul de zahar si se amesteca pana ce acesta din urma se topeste. Se pun si galbenusurile si se bate bine. Se porneste mixerul la viteza 1 si se toarna putin cate putin din lapte pana se termina. Se adauga apoi si smantana si se mareste viteza de mixare. Dupa ce s-a omogenizat aluatul, se adauga cate putin, untul la temperatura camerei, pana se incorporeaza bine in aluat. Se lasa aluatul la dospit pana isi dubleaza volumul, intr-un bol uns cu ulei.
Intre timp se prepara umplutura. Se pune intr-un bol branza si zaharul si se amesteca bine. La final se adauga esenta de portocale si se amesteca. Se lasa deoparte.
Se tapeteaza tava cuptorului cu hartie de copt. Se rupe din aluat bucati care se modeleaza intre palme, dandu-le o forma rotunda. Se asaza in tava la distanta intre ele. Cu ajutorul unui pahar se formeaza adancituri, apasand cu fundul paharului in mijlocul gogosilor. Se umplu aceste adancituri cu crema de branza iar in mijlocul lor se pune cate o lgt din gem.
Se lasa sa mai dospeasca inca 20 de minute apoi se ung pe margini cu oul batut.
Se dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 20-25 de minute, pana se rumenesc frumos. Se pot servi atat calde cat si reci.
Pofta buna!
1
Se poate folosi orice fel de gem, sa fie putin mai gros.
2
In momentul in care se coc, se vor umfla pe mijloc, dar dupa ce se scot din cuptor si se racesc usor, adancitura se va lasa.
3
Se poate framanta aluatul si cu mana, nu este nevoie de mixer.
4
In timpul framantatului, daca este nevoie, se mai adauga faina.