Curcan umplut la cuptor

de Sylvia in Curcan, 24 Dec 2010 | 31941 vizualizari

 

Curcanul umplut la cuptor intregeste traditia Sarbatorilor de iarna, desi nu am avut invitati la masa , respect mereu traditia si fac curcan la cuptor

 

INGREDIENTE

  • Am avut un curcan mai mic de 2,5 kilograme si din experienta proprie va recomand ca idee, curcanii de 2-3  kg sunt suficienti de mari pentru 6-8 persoane si ies mai fragezi
  • Pentru marinada : 
  • 24 de ore intr-un amestec facut din 150 ml in alb,
  • 150 ml ulei,
  • 150 ml apa,
  • sare, piper ( si macinat si boabe)
  • cuisoare,
  • foi de dafin,
  • putina boia,
  • verdeturi aromate salvie si patrunjel am pus eu.
  •  Umplutura :
  • carne de porc slaba( 150 grame) ,
  • cu ficat de porc ( 100 grame) ,
  • o ceapa mare,
  • o bucata de telina,
  • 2 linguri de zarzavat de iarna  facut dupa reteta aceasta  http://bucataria-sylviei.ro/zarzavat-pentru-iarna/ ,
  • un ou,
  • 2 linguri de pesmet,
  • 2 linguri ulei,
  • verdeata aromata in functie de preferinte.
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Curcan umplut la cuptor:

 Am lasat curcanul, frecat in prealabil cu sare si pe interior si pe exterior,   24 de ore intr-un amestec facut din 150 ml in alb, 150 ml ulei, 150 ml apa, sare, piper ( si macinat si boabe) cuisoare, foi de dafin, putina boia siverdeturi maruntite.  Se roteste la cateva ore ca sa se patrunda cu aromele pe toate partile.

 Am calit ceapa in ulei  impreuna cu celelelate zarzavaturi date pe razatoare. Am tocat apoi tot cu robotul de bucatarie ( inclusiv ceapa calita) si am condimentat dupa gust  cu sare, piper, putin cimbru, verdeata aromata, boia si am amestecat bine cu un ou si pesmet pana se obtine o pasta consistenta. Am mai facut cu aceasta compozitie o gaina umpluta si i-a dat o aroma aparte asa ca am facut reteta si la curcan, de obicei il umpleam cu un mar si cu orez cu legume dar a iesit mai bine reteta asta noua.

Am preincalzit cuptorul la 200 grade, am umplut curcanul cu compozitia de carne si l-am asezat intr-o tava mare. Am turnat peste zeama in care a stat la macerat si l-am dat la cuptor.

 Dupa 15 minute cand am vazut ca incepe sa sfaraie apa din tava semn ca fierbe deja am redus temperatura la 180 de grade si am lasat o ora si 15 minute la temperatura asta. Am incercat sa fac metoda de coacere  recomandata pe eticheta respectiv la un curcan de 3 kg lasat la copt 3 ore la 175-180 de grade. Dupa o ora si jumatate de stat la cuptor am redus temperatura la 175 de grade si am mai lasat o ora. La fiecare 15-20 minute de cand l-am pus a cuptor l-am umezit cu cate o lingura-doua de ulei din tava sa nu se usuce. Am avut surpriza ca la temperatura asta nu se usuca si nu se arde asa ca dupa 2,5 ore era perfect rumenit si facut. Anul trecut am avut un curcan mare si l-am facut la temperatura mai mare si ii puneam mereu comprese sterile imbibate cu unt peste el, acum nu a fost cazul . Dupa 2,5 ore aveam rezultatul.

TIPS-URI

1

Calculati la fiecare kg de carne de curcam o ora la cuptor la 175 de grade.

Daca ti-a placut reteta noastra "Curcan umplut la cuptor" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

gaby_duceag 1

25.12.2010, 19:53

Craciun fericit!
Nu am papat niciodata curcan
uite ceva frumos pentru tine http://www.youtube.com/watch?v=dn1NmtJHhuI&feature=player_embedded

MIUTA 1

26.12.2010, 22:18

Arata foarte bine delicios

Sylvia 1

02.01.2011, 16:04

Gaby am uitat sa iti spun ca taaaaare mi-a placut melodia pusa de tine

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Rulada din piept de curcan cu pesto