Un cozonacel preferat atat in Polonia cat si in Ungaria, cu o umplutura neobisnuita de mac, migdale, stafide si coji de citrice prin aluat!
1. Faina se cerne intr-un vas mare, se adauga sarea. Amestecati si zaharul.
Se face o pasta din lapte si drojdie. Adaugati-o la faina, impreuna cu untul topit si oul, apoi aromele( vanilia). Amestecati pana obtineti un aluat.
2.Framantati 8-10 minute, pana cand devine elastic si neted. Acoperiti cu o folie unsa cu unt sau ulei si lasati la dospit undeva in jur de 60-90 de min pana dubleaza volumul.
3. Intre timp turnati apa fierbinte peste semintele de mac si lasati-le la racit.
Scurgeti-le apoi in intregime printr-o sita ff fina. Topiti untul in tigaie si adaugati semintele de mac, lasati-le pe foc 1-2 minute si adaugati zaharul, stafidele, migdalele macinate, cojile de citrice si scortisoara. Lasati compozitia la racit.
4. Rasturnati aluatul pe o suprafata presarata cu faina, aplatizati-l si framantati-l usor.
Intindeti aluatul in forma unui dreptunghi de 35x25 si intindeti umplutura pana la 2 cm de margine.
5. Rasuciti aluatul pe lungime si impaturiti marginile sigilandu-le.
Asezati alatul in tava unsa cu ulei sau cu unt cu partea adaugita in sus.
Acoperiti cu o folie unsa cu unt sau ulei si lasati inca 30 de minute la dospit pana isi dubleaza volumul.
6. Intre timp preincalziti cuptorul la 190 grade sau treapta 5 pe gaz. Coaceti 30 de min sau pana devine galben maroniu. Mutati-l pe un grilaj metalic la racit.
7. Amestecati zaharul pentru glazura cu lamaie si apa pentru a obtine un amestec suficient de tare sa ramana pe dosul lingurii de lemn.
Incalziti usor si stropiti cozonacul cu glazura, presarati migdalele deasupra si lasati-l la racit bine inainte de a-l taia si serviti-l cu mare placere si bucurie!
Reteta din cartea " Retete delicioase pentru prepararea painii", editura AQUILA