Cozonac delicios cu mac

de RuxyRux in Prajituri, 23 Noi 2010 | 7655 vizualizari

 

Un cozonacel preferat atat in Polonia cat si in Ungaria, cu o umplutura neobisnuita de mac, migdale, stafide si coji de citrice prin aluat!

 

INGREDIENTE

  • 3 cani faina alba fara inalbitori
  • 2,5 ml sare
  • 2 linguri zahar pudra
  • 20 gr drojdie proaspata
  • 120 ml apa calduta
  • 1 ou batut
  • 50 gr unt topit
  • 1 cana zahar pudra
  • zahar vanilat
  • 1 lingura suc lamaie
  • 2-3 lingurite apa
  • 1 lingura migdale taiate felii si prajite  
  • Umplutura:
  • 115 gr seminte mac
  • 50 gr unt
  • 6 linguri zahar pudra
  • 75 gr stafide
  • 50 gr migdale macinate
  • 50 gr coji citrice taiate fin
  • 2,5 g scortisoara( 1/2 lingurita)
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac delicios cu mac:

1. Faina se cerne intr-un vas mare, se adauga sarea. Amestecati si zaharul.

Se face o pasta din lapte si drojdie. Adaugati-o la faina, impreuna cu untul topit si oul, apoi aromele( vanilia). Amestecati pana obtineti un aluat.

2.Framantati 8-10 minute, pana cand devine elastic si neted. Acoperiti cu o folie unsa cu unt sau ulei si lasati la dospit undeva in jur de 60-90 de min pana dubleaza volumul.

3. Intre timp turnati apa fierbinte peste semintele de mac si lasati-le la racit.

Scurgeti-le apoi in intregime printr-o sita ff fina. Topiti untul in tigaie si adaugati semintele de mac, lasati-le pe foc 1-2 minute si adaugati zaharul, stafidele, migdalele macinate, cojile de citrice si scortisoara. Lasati compozitia la racit.

4. Rasturnati aluatul pe o suprafata presarata cu faina, aplatizati-l si framantati-l usor.

Intindeti aluatul in forma unui dreptunghi de 35x25 si intindeti umplutura pana la 2 cm de margine.

5. Rasuciti aluatul pe lungime si impaturiti marginile sigilandu-le.

Asezati alatul in tava unsa cu ulei sau cu unt cu partea adaugita in sus.

Acoperiti cu o folie unsa cu unt sau ulei si lasati inca 30 de minute la dospit pana isi dubleaza volumul.

6. Intre timp preincalziti cuptorul la 190 grade sau treapta 5 pe gaz. Coaceti 30 de min sau pana devine galben maroniu. Mutati-l pe un grilaj metalic la racit.

7. Amestecati zaharul pentru glazura cu lamaie si apa pentru a obtine un amestec suficient de tare sa ramana pe dosul lingurii de lemn.

Incalziti usor si stropiti cozonacul cu glazura, presarati migdalele deasupra si lasati-l la racit bine inainte de a-l taia si serviti-l cu mare placere si bucurie!

 

Reteta din cartea " Retete delicioase pentru prepararea painii", editura AQUILA

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac delicios cu mac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (22)

liana_geicu 1

23.11.2010, 21:18

Ce as manca si eu o felie de cozonac! Cred ca la Craciun o sa ma bucur de acest preparat! Ca sa arate mai bine umplutura ai putea sa faci cozonacul impletit!

RuxyRux 1

23.11.2010, 21:31

Ai dreptate...mersi de pont...eu am vrut sa respect pas cu pas reteta...dar un mic tric e binevenitmultumesc

adry88 1

08.05.2011, 16:02

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

ieri la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

Rețetă de chec de post – Desert pufos și aromat

pe 20.11 la 10:44

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

Omuleti din turta dulce - reteta delicioasa pentru sarbatori

pe 19.11 la 20:36

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert cozonac spirala, cu mac