Cozonac cu nuca si rahat

de raluka93 in Dulciuri, 26 Dec 2013 | 4022 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina
  • 500 ml lapte
  • 3 galbenusuri
  • sare
  • 250 g zahar
  • 1 pachet margarina Unirea
  • 50 g drojdie
  • coaja de la 1 lamaie
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • Umplutura:
  • 750 nuca macinata
  • zahar pudra
  • esenta de rom
  • 1 pachet de scortisoara
  • 1 pachet cacao
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca si rahat:

Faci o maia din putin lapte caldut, faina si 50 g drojdie si o lasi sa creasca acoperita.Pui intr-un lighean faina de calitate foarte buna, cernuta.Amesteci laptele caldut cu coaja de lamaie, 250 g zahar si zaharul vanilat, apoi il torni treptat peste faina din lighean, framantand cu mana pana se inmoaie faina.Dupa ce ai terminat de framantat cu laptele, pui maiaua, care intre timp a crescut si o framanti din nou.Apoi pui cele 3 galbenusuri, pe care le-ai frecat putin in prealabil cu o lingurita de sare si framanti din nou.

La urma adaugi treptat in aluat margarina topita putin.Framantati din nou, la inceput incet, pana patrunde margarina, iar apoi cu multa putere.Cand incepe sa se ia de pe maini aluatul de cozonac, nu mai este nevoie de framantat.In timp ce bati bine aluatul, storci zeama de lamaie pentru fragezirea aluatului si-l lasi sa creasca.Ungi formele de cozonac si le tapetezi cu faina.Cand aluatul din lighean a crescut destul de mult, abia atunci iti ungi mainile cu putin ulei si iei cate o bucata mai potrivita din aluatul crescut si intinzi o foaie mai groasa.Umpli cu nuca macinata, amestecata cu cacao, zahar pudra, zahar vanilat, esenta de rom, scortisoara si rahat, apoi rulezi si pui in forme.Mai lasi in forme sa mai creasca aproximativ o jumatate de ora, apoi ungi cu ou batut pe deasupra.Dai cozonacii la cuptor (care a fost incalzit in prealabil) la foc potrivit pentru 45 de minute.

 

Din 1 kg de faina mie imi ies 3 cozonaci, dar in forme potrivite.

Pofta buna!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca si rahat" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu cacao si rahat sau cu crema de nuca