Cozonac cu nuca si ciocolata

de scortisoara in Dulciuri, 4 Mai 2013 | 7201 vizualizari

 

Aluatul asta e cel mai bun aluat dospit dulce pe care l-am facut vreodata. E o pufosenie si poate fi folosit la mai multe produse de patiserie. Merita incercat! :)

 

INGREDIENTE

  • Aluat: (pentru 2 cozonaci) Toate ingredientele la temperatura camerei!!!
  • 1 kg faina
  • 4 galbenusuri
  • 500 ml lapte
  • 200ml ulei sau unt
  • 50g drojdie
  • 6 linguri de zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • o lamaie
  • Crema:
  • 4 albusuri
  • nuca macinata
  • 2 linguri cacao
  • o cana de zahar
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca si ciocolata:

Se cerne faina pentru a se aerisi.

Intr-un castronel se amesteca drojdia cu o lingurita de zahar, o lingura de faina si putin lapte caldut. Deasupra se prepara putina faina si se lasa la caldura pana cand isi mareste volumul de 2-3 ori.

Galbenusurile se separa cu sare fina si se lasa deoparte 10 minute, pentru a obtine o culoare galbena mai intensa. Apoi se adauga zaharul, vanilia si se bat pana cand isi maresc volumul. Se adauga apoi si coaja de lamaie.

Intr-un castron mai mare se amesteca plamada (drojdia) cu galbenusurile si faina. Framantarea manula a aluatului dureaza intre 30 si 40 de minute. In acest timp se adauga laptele cald ramas si uleiul cald sau untul topit. Aluatul este gata cand este omogen, bine legat si se dezlipeste usor de pe maini si peretii castronului. 

Se aduna aluatul in mijlocul castronului, se presara cu putin faina si se acopera cu un servet gros. Castronul se pune intr-un loc bine incalzit, fara curenti de aer si se lasa la dospit pana isi mareste de 2-3 ori volumul, aproximativ 2 ore.

Crema:

Batem spuma albusurile cu un praf de sare si adaugam treptat cana de zahar pana obtinem o spuma tare. Se incorporeaza treptat cele 2 linguri de cacao si nuca, pana obtinem un amestec omogen.

Dupa ce aluatul a crescut, taiem o bucata cam cat un grapefruit si il intindem pe masa unsa cu ulei. Punem 3 linguri de crema si rulam. La fel facem cu a doua bucata. Impletim cele 2 parti si le punem in tava unsa cu ulei.

Lasam la crescut aproximativ 20 de minute, la cald, il ungem cu ou batut cu lapte si il dam in cuptorul preincalzit.

Pentru a iesi aluatul mai pufos, punem sub cozonac o tava cu apa. Atentie! tava cozonacului sa nu fie in tava cu apa!

Primele 15 minute nu deschidem cuptorul. Se coace aproximativ o ora la foc mediu.

Din tava se scoate cand s-a racit.

Sa aveti pofta!

TIPS-URI

1

In aluat se pune o lingurita de otet pentru a fi mai fraged aluatul.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Castraveți murați pane - Aperitiv crocant și delicios

ieri la 08:37

Salată cu ton și avocado - Rețeta rapidă și delicioasă

pe 29.07 la 08:35

Prăjitură cu caise în blat - Super pufoasă și aromată

pe 28.07 la 09:06

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1282 puncte

RODIMUR

1106 puncte

vasimur

157 puncte

Valclaudia

100 puncte

MotanLaOale

52 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cozonac pufos cu cacao si alune