Cozonac briosa cu crema de vanilie

de Gherca Daniela in Dulciuri, 25 Sep 2015 | 5091 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 100ml lapte
  • 1 plic drojdie uscata
  • 50g zahar
  • 2 oua
  • un praf de sare
  • 1 plic zahar vanilat
  • 100g unt/margarina
  • faina cat cuprinde (cca 400-450g)

Crema:

  • 30g zahar
  • 2 linguri faina
  • 1 plic zahar vanilat
  • 250ml lapte
  • esenta de vanilie

In plus: bucatele de ciocolata si zahar pudra vanilat , un gelbenus pentru uns

Portii: 7
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac briosa cu crema de vanilie:

Aluatul: Intr-un bol mai mare punem laptele caldut, zaharul, vanilia, plicul de drojdie uscata si lasam cateva minute pana se dizolva drojdia. Separat, batem ouale cu praful de sare si le punem in bolul cu laptele, amestecam putin cu mana pana omogenizam toate ingredientele si incepem sa punem putin cate putin din faina pana formam un aluat usor lipicios, peste acesta turnam treptat untul topit, pana la incorporarea lui in aluat. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul la loc caldut si acoperit cu folie de plastic.

Crema: Intr-un ibric punem zaharul, faina, plicul de vanilie si in fir subtire punem laptele amestecand energic cu un tel, adaugam si esenta de vanilie si punem pe foc la ochiul mic amestecand continuu (pentru a nu se lipi se fundul vasului) si este gata cand compozitia s-a ingrosat. Lasam sa se raceasca, amestecand din cand in cand.

Dupa ce a crescut alautul, il intindem pe masa in forma dreptunghiulara si ungem suprafata aluatului cu crema obtiunuta, iar peste crema punem bucatele de ciocolata (eu am preferat sa o razuiesc) apoi rulam. Taiem aluatul rulat in 7 parti egale si le asezam intr-o tava rotunda tapetata cu hartie de copt. Lasam 20min la crescut, apoi ungem aluatul cu un galbenus de ou si dam la cuptor pana de rumeneste frumos deasupra. Lasam sa se raceasca, apoi pudram cu zahar pudra din abundenta. Este tare buna!

 

TIPS-URI

1

In umplutura se pot pune si stafide, fructe uscate sau ce doriti si ce va place

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac briosa cu crema de vanilie" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (21)

Gherca Daniela 1

28.09.2015, 15:07

Multumesc!

mihaelar63 1

28.09.2015, 17:24

Vai ce rumenel este > Iti vine sa-l confisti si sa-l duci acasa )

CarmenBlue 1

29.09.2015, 14:35

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

ieri la 10:46

Gem de gutui cu pere de toamna - Reteta pentru deliciu aromat de sezon

pe 26.11 la 15:27

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

pe 26.11 la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Ecler la tava