Cataif

de laura_n in Dulciuri, 24 Apr 2014 | 11370 vizualizari

 

Plecand de la ideea de baza, am prestat un cataif bun de ne-am lins pe degete.
Cu siguranta, parerile vor fi impartite asupra modului de preparare sau a rezultatului final!

 

INGREDIENTE

  • 1 pachet taitei fideluta (500 gr)
  • 1/2 pachet fidea (200 gr)
  • 200 gr miez de nuca
  • 50 gr unt de calitate
  • 1 lamaie galbena parfumata
  • 200 gr zahar brut (voi puteti folosi mai mult zahar daca doriti, eu nu reusesc sa consum un desert mult prea dulce, astfel ca nu am folosit o cantitate foarte mare de zahar)
  • 3 linguri miere naturala
  • 500 ml apa
  • optional:
  • scortisoara macinata
  • stafide
Portii: 15
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cataif:

Alegem o forma de copt termorezistenta si o ungem bine cu unt. Desfacem intai pachetul cu taitei si asezam in forma de copt jumatate din cantitate, formand un strat egal.

Nuca o macinam grosier sau mai fin, dupa cum doriti. Mie imi place mai mare.

Spalam lamaia si o stergem cu un servetel. Radem coaja si o punem peste nuca macinata. Amestecam si repartizam uniform nuca peste taitei.

Deasupra asezam cealalta jumatate de pachet de taitei.

Jumatate din cubul de unt il taiem bucatele si il asezam peste paste.

Desfacem si celalalt pachet de fidea, si asezam un strat final.

Dam la cuptorul incins pentru vreo 15-20 minute, la foc mediu. Cand se rumeneste frumos, inchidem cuptorul si o lasam un pic in cuptor.

Intre timp, punem la fiert apa cu zaharul si restul de unt. Dupa ce a dat in fiert, dam deoparte siropul obtinut si lasam sa se raceasca, numai sa devina un pic cald. Atunci, adaugam mierea si zeama de lamaie. Amestecam si lasam un pic sa se aromatizeze bine siropul.

Scoatem forma de copt din cuptor si turnam siropul peste fideaua rumenita. Lasam sa absoarba din sirop, apoi cu ajutorul unei linguri portionam superficial cataiful. Lasam sa se raceasca de tot.

Am avut si ajutor in bucatarie! :))

Servim cu scortisoara macinata, coaja de lamaie proaspat rasa, stafide uscate sau hidratate in coniac sau rom.

 

TIPS-URI

1

alegeti o fideluta fina, de calitate. Nu optati pentru o fidea obisnuita, altfel riscati sa va iasa mai mult sau mai putin un terci :)))

2

folositi zahar brut, o sa dea o culoare mai frumoasa siropului si implicit preparatului final.

3

puteti folosi fistic sau migdale.

4

puteti folosi si frisca, eu nu am vrut sa stric gustul atat de bun al nucii coapte, al lamaii proaspete.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cataif" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cuiburi cu oua de Pasti