"Ziua cand imi rasfat sotia"
De sotie nu mai este cazul dar rasfat cu muraturi pe toata lumea. Bune le fac :))))
Castravetii de marime potrivita se spala bine si se pun intr-o oala mare care sa-i cuprinda pe toti.
Saramura se calculeaza in litri ca sa acopere castravetii din oala.
Eu am pus castravetii intr-o oala de 12 litri si am facut 8 litri de saramura.
Intr-o oala potrivita se pune apa masurata si la fiecare litru se pune o lingura de sare grunjoasa pentru muraturi.
Se mai pune in oala, la toata cantitatea, 2 linguri piper boabe, 2 linguri boabe mustar, 6-8 frunze dafin si cotoarele de la doua legaturi de marar uscat rupte in bucati mai mici.
Se fierb impreuna si se lasa sa fiarba in clocote 5 minute.
Dupa ce se domoleste 4-5 minute se toarna peste castravetii din oala asa fierbinte.
Se lasa in bucatarie neacoperita pentru 48 de ore (2 zile), timp in care se tulbura si are miros de acru.
Se scot castravetii din saramura si se spala bine sub jet de apa rece.
Saramura tulbure si acra se toarna in oala initiala, unde au mai ramas din ingredientele puse, si se pune la fiert inca o data.
In borcanele spalate si uscate (de 800ml) se pune la fund o floare de marar uscat, 1/2 lingurita de boabe de mustar, un varf de cutit de piper macinat, 3-4 bucati de hrean curatat si cate un catel de usturoi taiat bucati.
Se aranjeaza castravetii in borcane ca sa incapa cat mai multi.
Deasupra se mai pun 2-3 bucati de hrean si cateva bucati de usturoi taiat si daca este cazul cozi de marar uscat in crucis sa tina castravetii.
Saramura dupa ce fierbe in clocote 10 minute se pune asa fierbinte in borcane cu polonicul, borcanele fiind puse pe cutite si invelite cu prosop ud ca sa nu crape.
Se pun capacele pe borcane, se strang bine si se pun cu capacele in jos pentru 10 minute.
Se intorc si se depoziteaza in camara.
Se limpezesc si se acresc in 3 saptamani.
Pofta Buna!
1
Pusi asa tin si 2 ani si raman tari si buni.