Pentru sfârșitul de săptămână care tocmai a trecut, am făcut o budincă aromată și delicioasă, care în plus nu a necesitat multe pregătiri prealabile, așa că destul de repede, din cuptor s-au răspândit în casă arome tentante, iar noi ne-am putut răsfăța cu un desert foarte bun.
Pastele se fierb, conform recomandărilor de pe ambalaj, se clătesc bine și se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă de apă.
Se opăresc stafidele pentru 1-2 minute, după care se scurg de apă, se adaugă esență de rom, se amestecă și se lasă astfel, ca să se aromatizeze bine.
Se amestecă brânza de vaci (bine scursă de zer) cu: ouăle, zahărul tos, zahărul vanilinat și amidonul alimentar. Când zahărul s-a topit, se adaugă pastele bine scurse de apă și stafidele, cu esența de rom în care au stat.
Se omogenizează bine compoziția și se toarnă într-o formă de copt, unsă bine cu unt, în prealabil.
Se dă tava la cuptor, la foc mediu, până ce budinca se rumenește frumos și uniform. Atunci se scoate tava din cuptor, se mai lasă 1-2 minute ca să se răcorească, după care se răstoarnă ușor pe un platou.
Se presară budinca imediat cu pudră de scorțișoară (cine vrea, poate folosi zahăr pudră) și se decorează, după gust.
Se porționează și se servește caldă. Este foarte bună și după ce s-a răcit.
1
Folosiți o brânză de vaci bine scursă de zer.
2
Puteți folosi orice fel de paste aveți la îndemână (eu le-am preferat pe cele de mici dimensiuni).
3
Fierbeți pastele conform recomandărilor de pe ambalaj, nu mai mult, ca să nu se terciuiască.
4
Clătiți pastele cu apă rece și scurgeți-le bine, înainte de a le adăuga în compoziția de brânză.
5
Pentru a lega compoziția, în loc de amidon alimentar, puteți folosi făină albă.
6
Adăugați în compoziția de budincă și esența de rom în care au stat stafidele, după ce au fost opărite și scurse de apă.
7
Compoziția de budincă nu trebuie să fie apoasă, pentru că în acest caz va trebui să o țineți în cuptor mai mult timp, ca să scadă lichidul și să se lege, ceea ce ar dăuna aspectului și gustului. Totuși nu adăugați prea mult amidon, sau făină (cel mult 3 linguri de făină).
8
Pentru decor, puteți folosi zahăr pudră, dar scorțișoara va da un gust minunat budincii.
9
Această budincă se servește caldă, dar este foarte bună și după ce s-a răcit.