Branzoici

de anca_rm in Prajituri, 5 Aug 2014 | 9156 vizualizari

 

Cand eram mai mica ,bunica ne facea ,, pupi cu scoasa ,, asa li se spune la noi . Erau extrem de bune si gustoase , coapte in cuptorul acela mare ars cu lemne .Toata curtea se umplea de mirosul dulce. Mi-e tare dor de acele vremuri ...
Sambata aveam branza de vaci si am rugat-o pe mama mea sa faca aluatul pe care il facea bunica , dar pana la urma l-am facut eu . Mama m-a asista si m-a indrumat doar pentru ca nu prea poate framanta , o doare foarte tare mana . Au iesit bune , dar parca nu la fel de bune precum cele ale bunici .

 

INGREDIENTE

  • Pt aluat
  • 1 kg faina
  • 10 gr drojdie
  • 2 galbenusuri
  • 2 linguri zahar
  • coaja razuita de la o lamaie
  • zeama din jumate de lamaie
  • 2 linguri ulei
  • -250 ml lapte
  • un praf de sare
  • Pt umplutura:
  • 750 gr branza dulce de vaci
  • 3 oua
  • 200 gr zahar pudra (sau mai mult )
  • 1-2 linguri de gris
  • stafide (optional)
  • coaja de lamaie
  • esenta rom
  • Extra :
  • 1ou
Portii: 15
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Branzoici:

Faina o cernem si o asezam intr-un vas .

Laptele il incalzim putin, punem un pic de sare, zaharul , drojdia si o lingura de faina si amestecam . Lasam acoperit cu un prosop cam 10 minute.

In faina cernuta facem o groapa in mijloc , razuim coaja de la lamaie, stoarcem si zeama , punem galbenusurile, uleiul si le amestecam acolo , aducand putina  faina. Turnam si laptele si incepem sa framantam cu mainile sau se poate framanta cu robotul .  In functie de faina e care o folositi, se poate sa mai trebuiasca adaugata apa . Trebuie sa aveti un aluat ca de cozonac ,nelipicios si pufos.

Framantam cam 15 minute , acoperim vasul cu un prosop curat si lasam sa se odihneasca si sa creasca cam o jumate de ora , la loc caldut .

Pana atunci pregatim umplutura : branza de vaci o zdrobim cu furculita sau cu mixerul, adaugam ouale , zaharul , coaja de lamaie, esenta de rom si amestecam bine . Gustati sa vedeti daca mai trebuie zahar. Daca branza este moale adaugati 1-2 linguri de gris .Daca doriti puteti adauga 50 gr stafide inmuiate in esenta de rom .  

Pregatim o tava si incalzim cuptorul .

Scoatem aluatul din vas pe masa de lucru presarata cu faina . Intindem o foaie nu foarte subtire (cam 0.5cm grosime) , taiem patratele 10x10 (nu are nimic daca mai sunt si colturi , oricum le vom putea strange) . Pe fiecare bucata de aluat punem cate o lingura de branza  . Strangem colturile , ca si cum am ridica ceva de toate colturile , strangem si sucim . Apasati bine aluatul si aveti grija sa nu ramana nici un pic de branza neacoperita cu aluat . Asezati in tava fiecare bucata cu colturile in jos . 

TIPS-URI

1

se pot face in orice forma doriti

Daca ti-a placut reteta noastra "Branzoici" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

ieri la 10:46

Gem de gutui cu pere de toamna - Reteta pentru deliciu aromat de sezon

pe 26.11 la 15:27

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

pe 26.11 la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Branzoici