Bors ucrainesc

de Ksenya in Ciorbe, 8 Mar 2016 | 6183 vizualizari

 

"Borsul ucrainesc "este la fel de cunoscut ca si "Soleanka ", se poate intalni in toate meniurile din restaurantele  CSI.
Sunt mai multe feluri de a gati acest bors.S-au numarat cam 100 de feluri pana acum.Fiecare tara adaptandu-o dupa felul ei. Eu o sa va prezint pe cea originala din Ucraina,cea cu carne .Dar am sa mai postez si una de post cu alta tehnica de preparare. Sper sa va placa ambele.

 

INGREDIENTE

  • 800 g carne vita
  • 4 l apa
  • 300 g varza
  • 2 svecle rosii potrivite de buna calitate (sa fie de un bordo inchis spre negru) fierte si curatate de coaja
  • 6 cartofi potriviti curatati de coaja
  • 1 morcov curatat
  • 1 ceapa mare curatata
  • 3 suc de lamaie
  • 2 linguri pasat de tomate
  • 60 g sunca afumata
  • 3 linguri ulei
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust
  • foaie de dafin
  • marar (optional)
  • patrunjel (optional)
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Bors ucrainesc:

Punem carnea la fiert in  apa,scoatem  toata spuma si fierbem cam 1.5 ore .Scoatem carnea o lasam la racit apoi  o taiem bucati  .Zeama o strecuram si adaugam carnea si cartofii curatati si taiati cubulete si lasam la fiert 15 minute.Separat calim ceapa tocata marunt in cele 3 linguri de ulei,adaugam morcovul dat prin razatoare  si lasam la inabusit cam 5 minute la foc mic,adaugam pasta de tomate si mai lasam la inabusit 2-3 minute. Adaugam compozitia in oala lasam la fiert 10-12 minute.Varza o tocam fideluta si o adaugam in oala, dupa 5 minute adaugam si svecla data prin razatoare lasam 5 minute la foc mic. Oprim flacara si dam deoparte .

Intr-un mojar zdrobim cei 2 catei de usturoi la un loc cu sunca taiata bucatele cu putina sare pana obtinem o pasta cremoasa.Adaugam pasta din sunca si usturoi  la ciorba ,potrivim de sare si piper,adaugam sucul de lamaie si frunza de dafin,amestecam ,acoperim si lasam  deoparte cam 3 ore. Se serveste cu marar sau patrunjel tocat si smantana.

Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

Pasta de usturoi se poate face mai multa si se serveste unsa pe paine prajita la ciorba.

Daca ti-a placut reteta noastra "Bors ucrainesc" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

elucubratiiculinare 1

10.03.2016, 17:02

navidad_2017 1

04.01.2017, 02:16

Minunatie! La mine, de neconceput fara "smetana"!

- Andreea - 1

14.05.2018, 16:46

COMENTEAZA

RETETA RECOMANDATA
Ciorba taraneasca de pui cu smantana