Baigli cu nuca

de Nadyne in Dulciuri, 27 Oct 2016 | 18375 vizualizari

 

     Baigli, saviecuta, cozonac banatean sau unguresc...oricum i s-ar spune este delicios, aromat si plin de nuca. Am primit reprosuri de-a lungul timpului in privinta cantitatii de umplutura, ca este prea multa. Insa, niciodata nu o sa-l pregatesc altfel decat cu multa, excesiva si exagerata crema de nuca. 

 

INGREDIENTE

Pentru aluat:

  • 1/2 kg faina
  • 1 ou +1 galbenus
  • 10 g drojdie uscata
  • 2 linguri zahar
  • 100 ml lapte caldut, nu fierbinte +1 lingura de lapte
  • 200 g unt 82% grasime moale, dar nu topit + 1 lingura untura(daca aveti, aceasta fragezeste si mai mult aluatul)
  • coaja rasa de lamaie sau/si de portocala
  • 1 praf de sare

Pentru crema de nuca:

  • 200 g nuca macinata
  • 125 ml lapte
  • 1 lingurita de unt
  • 4-5 linguri zahar sau mai mult, dupa gust
  • esenta de rom
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Baigli cu nuca:

Crema de nuca o preparam astfel: punem laptele la fiert cu untul si zaharul, pana cand se topeste cel din urma, apoi adaugam nuca macinata. Mai lasam putin pe foc, amestecand mereu. Punem esenta de rom si lasam la racit.

 Daca avem o crema prea subtire mai adaugam o lingura, doua de pesmet, daca este prea vartoasa, subtiem cu putin lapte.

 Ingredientele pentru aluat se pun in vasul robotului de bucatarie sau in cuva masinii de paine in urmatoarea ordine: oul, laptele, untul, zaharul, sarea, miroasele, faina si drojdia.

Se framanta un aluat elastic, care se infoliaza si se introduce in frigider pentru o jumatate de ora.

Dupa ce trec cele 30 de minute, scoatem aluatul, il impartim in doua si intindem foi  pe blatul uns cu foarte putin ulei, Repartizam uniform pe fiecare foaie cate o jumatate din crema de nuca si rulam strans.

 Asezam rulourile in tava tapetata cu hartie de copt, le ungem cu galbenusul de ou amestecat cu o lingura de lapte si dam la cuptor, preincalzit la 180 grade pana se rumenesc frumos si trec testul scobitorii.

Daca ti-a placut reteta noastra "Baigli cu nuca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

Nadyne 1

28.10.2016, 06:40

Multumesc pentru aprecieri!

simona72 1

28.10.2016, 09:14

Si mie tot cu multa crema de nuca imi place Foarte bun si frumos ti-a iesit!

diaconta 1

02.11.2016, 09:05

Minunat cozonacul tau
Cat de bun e cu umplutura multa si foaie subtire dar pufoasa

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cornuri dospite cu branza sarata