Foarte gustoasă și de mare efect această tartă cu aluat de cartofi și carne tocată!
Aluatul de cartofi s-a comportat perfect în timpul tratamentului termic și are un gust tare plăcut!
Iar umplutura de carne tocată, în amestec cu bacon afumat și puțină dulceață de ardei iuți, pot să spun că a fost demențială.
Pregătim aluatul pentru tartă cu aluat de cartofi și carne tocată.
Curățăm cartofii și îi punem la fiert în apă cu puțină sare.
Înlăturăm spuma care se formează și îi lăsăm să fiarbă până se pătrund, apoi îi scurgem și îi pasăm bine adăugând și o lingură de smântână.
Lăsăm piureul de cartofi să se răcească, apoi adăugăm gălbenușul, smântâna, sare și piper și omogenizăm compoziția.
Cernem puțină făină împreună cu praful de copt, deasupra compoziției și începem să frământăm aluatul.
Adăugăm, alternativ făină și ulei și frământăm până vom obține un aluat ușor moale, și puțin lipicios.
Pentru a nu se lipi, îl frământăm, spre final, cu mâinile unse cu ulei, pe masa, de asemeni, unsă.
Lăsăm aluatul la odihnit aproximativ 15 minute.
Pregătim umplutura pentru tartă cu aluat de cartofi și carne tocată
Cât timp fierb cartofii pentru aluat, pregătim umplutura.
Curățăm ceapa și o tocăm mărunt.
Curățăm usturoiul și îl tocăm mărunt.
Spălăm bine pătrunjelul, îl scurgem și îl tocăm mărunt.
Într-un wok, călim ceapa cu usturoiul în puțin ulei, până începe ceapa să se pătrundă ușor.
Apoi adăugăm ciupercile scurse și tocate mai mărunt.
După câteva minute adăugăm carnea tocată, amestecată cu baconul afumat tocat mărunt.
Amestecăm intens, pentru a se rumeni uniform carnea uniform.
Lăsăm ingredientele pe foc până când carnea este bine gătită, apoi stingem focul și dăm wok-ul la rece.
Când este bine răcit amestecul din wok, adăugăm oul întreg și cele două albușuri, unul rămas de la aluat și altul de la gălbenușul cu care ungem tarta.
Adăugăm și dulceața de ardei iuți, sare, dacă mai este cazul, un praf de cimbru, frunze rupte de busuioc și pătrunjelul tocat mărunt.
Omogenizăm foarte bine compoziția.
Asamblare și coacere tartă cu aluat de cartofi și carne tocată
Cu 15 minute înainte de a introduce tarta în cuptor, pornim cuptorul la 180 de grade.
Oprim din aluat o bucată mică pentru decorul de deasupra tartei, iar cu restul, îmbrăcăm interiorul formei de tartă, cât mai uniform.
Întindem aluatul în forma unsă cu puțin ulei, presându-l bine cu mâinile, să îmbrace baza și pereții formei cât mai uniform.
Apoi întindem compoziția de carne tocată și o nivelăm.
Întindem restul de aluat pe masa unsă și decupăm forme din el.
Eu am avut două decupatoare în formă de floare, de mărimi diferite.
Am decupat mai întîi cu forma mare, apoi interiorul acesteia, cu forma mică.
Așezăm decupajele deasupra umpluturii, iar în interiorul celor mari, adăugăm câte o felie din roșiile cherry.
Amestecăm gălbenușul de ou cu puțin lapte și cu o pensulă ungem tarta deasupra.
Coacem delicioasa tartă cu aluat de cartofi și carne tocată pentru 35-40 de minute, la 180 de grade.
O lăsăm să se tempereze bine, în forma de copt, apoi o transferăm pe un platou și o porționăm.
O decorăm cu frunze de busuioc pentru un aspect mai plăcut.
Nouă ne-a plăcut tare mult această tartă, sper să vă inspire și pe voi și, mai ales, să vă placă!
Dacă vi se pare aluat mult, puteți să mai opriți din el și să faceți o turtă la tigaie, care va ieși deosebită!