Se apropie sărbătorile și cozonacul este vedeta meniului tradițional. Andra Mihail ne arată rețeta pentru un aluat fin și bogat cu care vom face cei mai buni și mai pufoși cozonaci.
Pentru a obține acest Aluat pufos de cozonac - Rețeta tradițională pas cu pas, sunt necesare următoarele ingrediente: făină, zahăr, ouă, unt, ulei, lapte și arome.
Cum se prepara acest Aluat pufos de cozonac - Rețeta tradițională pas cu pas:
Încălzește ușor laptele într-o cratiță.
Separat, într-un bol mic, pune drojdia uscată, 2 linguri de lapte călduț și o linguriță de zahăr. Amestecă puțin și lasă deoparte 5-7 minute.
Peste laptele călduț, pune untul, coaja de lămâie și de portocală, esența de vanilie, un praf de sare și zahărul. Amestecă până se topesc ingredientele.
Într-un bol mare, cerne făina, toarnă amestecul de lapte și unt, adaugă drojdia și cele 8 gălbenușuri.
Începe să framanti manual sau cu ajutorul unui robot de frământare, pentru aproximativ 10 -12 minute. În momentul în care aluatul devine omogen și legat, încorporează treptat uleiul, frământând in continuare. Aluatul trebuie este gata cand devine elastic, omogen și fin.
Acoperă bolul cu aluat cu folie alimentară și lasă-l la dospit într-un loc călduț, pentru aproximativ 2 h.
Este un aluat foarte maleabil, gustos care se va desface fâșii la copt.
Încearcă și rețeta de Cozonac Leopard, foarte aspectuos și bun sau varianta de Cozonac moldovenesc, foarte pufos.
Îți recomandăm și rețeta de Cozonac cu smantana si nuca, cu un aluat minunat.