Cum sa scoti un cozonac reusit din cuptor?

Postat de RuxyRux in Cu de toate pe 11 Apr 2013, 20:42

Articol pe placul a 18 bucatarasi
comenteaza

Un mic ghid pentru un mare ajutor...in caz ca sunteti la primul cozonac pufos :)

Ne aducem cu drag aminte gustul inconfundabil al cozonacului bunicilor sau al mamelor noastre dragi si putini dintre noi se incumeta sa treaca la prepararea lor. Cu siguranta daca iti intrebai bunica sau mama ce reteta a folosit ti-ar fi enumerat la inceput ingredientele si un mod simplu de preparare, ca mai apoi la sfarsit sa-ti spuna sa nu uiti de cel mai important dintre ele si anume dragostea.

Sunt nenumarate retete de cozonac, foarte multe traditionale sau pastrate cu sfintenie in familie. Unele gospodine se pregatesc din timp si datorita experientei le si reuseste cozonacul, uneori insa se intampla sa mai dea si gres dar nu din nepricepere, am auzit de multe ori spunandu-se ca e de vina faina, sau drojdia sau laptele...insa eu cred ca la mijloc e fapt un cumul de factori.

Aceste randuri vorbesc din experienta mea in prepararea cozonacului de-a lungul anilor si nu din cea a unui Master Chef :)  si se vor a veni in ajutor celor ce sunt la inceput si prepara pentru prima oara cozonac.

Ingredientele pentru cozonac pot fi urmatoarele( in functie de reteta aleasa):

Unt- aici va sugerez sa alegeti cel mai bun unt si mai gras.( ideal cel de 80 sau 85% grasime)si nu ezitati sa investiti intr-unul scump sau untul traditional de tara( facut in gospodarii), il gasiti cu usurinta la piata.

Laptele- daca reteta cere lapte va sugerez sa alegeti un lapte gras.

Zahar- este bine sa fie zahar pudra rasnit in casa. ( dupa gustul meu cantitatea ideala de zahar este de 500 de gr. la 1 kg de faina.)

Iaurt- il vom alege pe cel mai gras( eu am ajuns la concluzia ca cea mai buna varianta de preparare a cozonacului pufos este cea cu iaurt si nu cu lapte acesta il va tine pufos mai multe zile)

Ulei- este foarte bun cel vegetal de floarea soarelui sau de palmier nehidrogenat

Arome: dupa parerea mea cu cat e mai aromat un cozonac cu atat este mai bun deci puneti din plin...alegeti aromele ce va plac mai mult, coaja de lamaie sau portocala, vanilie, esenta de rom.

Sofran- se pune pentru culoare( de ce nu si aroma)

Oua- alegem oua de la gaini de curte( pentru o culoare frumoasa a aluatului) Ouale este bine sa fie separate si albusurile batute spuma, iar galbenusurile frecate cu un praf de sare.

Nuca- gustati-o sa nu fie ranceda si alegeti-o bine inainte sa o macinati sa nu riscati sa ramana coji

Drojdia- cumparati mai multa din acelasi lot si probati-o. Puneti cubul la crescut lichefiat cu putin lapte( trei linguri).Pentru 1 kg de faina este necesar un cub de drojdie proaspata de 50 gr. Ideal este sa gustati drojdia, poate fi amara chiar daca este in termen. Daca folositi drojdie uscata pueti doua pliculete la 1 kg.

Umplutura ideala( din punctul meu de vedere pentru un cozonac) : 350-400 gr nuca, 250 gr zahar, esenta de rom, vanilie, 3 linguri cacao, o ciocolata topita

Umplutura mai poate fi si numai :ciocolata, rahat, stafide, fructe confiate, nutella, sau de ce nu un amestec din toate acestea.

Pasi de urmat :

Toate ingredientele se scot din timp daca se poate de peste noapte in cazul in care alegeti sa ii preparati dimineata sau dimineata daca va apucati de ei dupa amiaza.

Asigurati-va ca aveti timp sa va ocupati de cozonac si incercati sa nu va distraga altceva atentia( adica mama mi-e foameeeee acum:)))).

Nu va apucati de cozonac atunci cand sunteti suparati, stresati, fara chef.

Nu infierbantati drojdia, aveti toate sansele sa nu mai creasca.

Ingredientele lichide trebuie sa fie usor caldute.

Daca tineti faina la frigider, scoateti-o afara din timp.

Atunci cand framantati cozonacul este posibil sa mai aveti nevoie de o mana sau doua de faina si este bine sa aveti pregatita langa masa de lucru.

Drojdia lichefiata lasati-o pentru 10 sau 12 minute la crescut inainte sa o turnati in centrul vasului.

Foarte important este ca atunci cand va apucati de framantat sa o faceti cu blandete. Nu dati cu aluatul de pereti, am auzit persoane care-l bat de-l ia gaia si chiar care pur si simplu isi varsa nervii, datoriile si toate necazurile pe el, cozonacul nu este vinovat cu nimic si n-as vrea sa stiu ce gust poate sa capete, asta daca cumva mai vrea sa creasca.

Iubiti ceea ce faceti, puneti in  el ganduri bune frumoase, binecuvantati-l pentru un cozonac cu un gust divin.

Lasati aluatul la crescut la loc cald, ferit de curent, pentru aceasta acoperiti-l cu un stergar curat si asezati vasul in zona cea mai caduroasa a bucatariei. Eu de regula il pun langa aragaz cu ochiul pornit.

Dupa ce a crescut si si-a dublat volumul, impaturiti aluatul de trei ori spre interior, rupeti-l bucati umpleti cu compozitie si asezati-l direct in forma unsa cu ulei sau tapetata cu foaie pergament.

Lasati-l din nou la cald pentru a doua crestere pana ajunge in marginea formei, ungeti-l cu galbenus amestecat cu putin lapte( doua linguri) si coaceti-l de regula la 180 de grade, sau cum este stabilit in reteta.

Daca cozonacul este foarte umplut, aveti nevoie de inca zece minute in plus fata de timpul din reteta.

Daca dintr-un kg alegeti sa preparati doi cozonaci in forma mai mare atunci timpul ideal este de 1 ora la cuptor la 180 de grade.

Daca veti alege sa preparati trei cozonaci in forme mai mici timpul se scurteaza undeva la 35- 40 de minute in functie de cat sunt si de bogati in umplutura.

De regula umplutura ingreuneaza cozonacul si astfel la un timp de coacere mai mic riscam sa ii scoatem necopti bine la mijloc.

Un lucru este foarte foarte important: Nu taiati cozonacul fierbinte sau cald sub nici o forma. Se va incruzi fara doar si poate.

Lasati cozonacii pe un gratar sa se raceasca perfect inainte de a-i taia, fara a-i forta in nici un fel sa se raceasca mai repede. iar daca pofta e mare, mai bine rupeti cu mana bucati si serviti. 

Va doresc sa va bucurati de cel mai minunat cozonac fie ca e Craciun sau Paste! Sarbatori Fericite si Luminate va doresc!

 

 

 

Comentarii (30)

ela

ela
12.04.2013, 21:40

13.04.2013, 22:44

Bine de memorat

14.04.2013, 22:29

Te imbratisez Rocs drag!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

mirela0911

1000 puncte

RODIMUR

926 puncte

Rocsi

640 puncte

 Merisor

300 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs