Latkes sau Gogosele de cartofi

de rivka in Aperitive / Garnituri, 2 Sep 2009 | 11586 vizualizari

COMENTARII (4)

klausenburger_adica Lacrima 1

02.09.2009, 14:50

Doamne ce de amintiri dulci si frumoase! multumesc

klausenburger_adica Lacrima 1

02.09.2009, 15:14

cu permisiunea ta am sa spun povestea sarbatorii atat cat o mai stiu

In jurul anului 200 IC, evreii traiau in Israel, (oarecum aceeasi delimitare geografica pe care o are si Israelul de azi). In acea vreme, Israelul se afla sub dominatia seleucida, si astfel erau Imperiului Seleucid. Evreilor, teoretic le era permisa autodeterminarea religioasa. Ei s-au rasculat impotriva elenistilor starnind mania lui Antioh IV Epifanul, un rege de origine elena si care urcase pe tronul Imperiului Seleucid in 175 IC. In timpul domniei sale, Templul din Ierusalim a fost vandalizat, evreii au fost masacrati iar iudaismul ca religie a fost scoasa in afara legii. Ba mai mult, a batjocorit altarul Templului din Ierusalim ridicand un altar lui Zeus pe care a adus sacrificii conforme cu traditia religioasa elena. Asta insemna ca au fost sacrificati porci, animale considerate ca fiind “spurcate” de cultura evreiasca si de alfel de cultura intregului Orient. Ofensa adusa poporului evreu a avut consecinte. Acesta s-a rasculat intr-un numar neasteptat pentru Antioh. Matei, un preot evreu si cei cinci fii ai sai: Iohanan, Simeon, Eleazar, Ionatan si Iuda au condus evreii in revolta lor impotriva lui Antioh. Iuda a ramas cunoscut in istorie ca Iuda “Ciocanul” in traducere sau Yehuda HaMakabi. Evreii au invins. Templul a fost eliberat si rededicat. Festivalul Luminilor, sau Hanukka ori Chanoeka a fost insituita ca sarbatoare de Iuda Macabeanul si fratii sai. Ei au curatat templul, au construit un nou altar si au adus noi vase de cult. Potrivit Talmudului, uleiul de masline dtrebia sa arda toata noaptea in « menorah », sfesnicul cu sapte brate, din Templu. Dar cei cinci frati nu mai aveau ulei destul decat pentru o singura noapte. Totusi, cu toate ca n-au avut ulei, “menorah” a ars noapte de noapte timp de opt zile cat aveau ei nevoie pentru a pregati o noua portie de ulei care sa poata fi folosit in Templu. De atunci, evreii sarbatoresc vreme de opt zile minunea acelor zile. (sursa dememorie pe langa memoria proprie: Wikipedia)

rivka 1

02.09.2009, 15:20

ia uite ce frumos klausenburger, multumesc mult

ma bucur ca ti-am facut pofta si ca iti place postarea mea.

Miha 1

02.09.2009, 18:09

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

ieri la 10:46

Gem de gutui cu pere de toamna - Reteta pentru deliciu aromat de sezon

pe 26.11 la 15:27

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

pe 26.11 la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Pasta de branza cu castraveti