Foarte mult timp am trait sub impresia ca untura in alimentatia noastra este cel mai rau lucru pe care il putem face sanatatii si siluetei noastre. Desi este in continuare evident faptul ca untura ingrasa si trebuie consumata in cantitati moderate, totusi perspectiva s-a schimbat putin in ceea ce priveste beneficiile sau daunele consumului de untura asupra organismului.
De ce sa consumi untura?
1. Dupa uleiul de masline, untura este pe locul doi in ceea ce priveste cantitatea de grasimi mononesaturate. Astfel, daca uleiul de masline are aproximativ 77% grasimi mononesaturate, untura are 48%, iar untul contine doar in proportie de 30% grasimi mononesaturate.
2. Untura contine acid oleic, care este asociat cu scaderea riscului de depresii. Ba mai mult, studiile au aratat ca acidul oleic are calitati anticancerigene si poate scadea riscul de cancer la san.
3. Grasimile mononesaturale din untura ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau (LDL) si la cresterea nivelului de colesterol bun (HDL).
4. Untura este rezistenta la temperaturi inalte, astfel ca poate fi folosita pentru prajeli, fara a deveni toxica.
5. Untura contine cantitati importante de vitamina D, care sunt usor asimilabile de catre organismul uman.
Pentru a profita de toate aceste beneficii ale unturii este foarte importanta, insa, sursa de provenienta. Daca ai parinti sau bunici la tara, este perfect! Daca nu, cel mai bine ar fi sa iti prepari propria untura la tine acasa prin topirea de slanina, pentru a te asigura ca este 100% naturala. Si nu uita ca exista si alte tipuri de untura! Cea de rata, de exemplu, desi, e adevarat, considerabil mai scumpa, este cel putin la fel de gustoasa si chiar mai sanatoasa decat cea de porc.
Sursa : E-mail .