Susan

Postat de Miha in Condimente pe 30 Oct 2009, 17:51

Articol pe placul a 2 bucatarasi
comenteaza
Susan

Florile plantei de susan sunt albe sau rosii, iar semintele se coc la 12 saptamani de la semanare. Planta este taiata si stransa in manunchi, apoi pastaile se deschid usor.

Susanul este bogat in calciu (recomandat in profilaxia osteoporozei), fier si magneziu. Contine 50% ulei care are in compozitie cativa acizi grasi nesaturati, 20-40% proteine si o cantitate importanta de vitamina E, lecitina si niacina.

Are functii de detoxifiant si laxativ. previne caderea parului si durerile de cap.

Uleiul de susan este folosit in medicina traditionala asiatica, in masajele cu ulei.

Tahini este o pasta preparata cu susan macinat, folosit pentru a asezona carnea si mancarurile de legume din bucataria orientala. Aceasta pasta intinsa pe o felie de paine este o alternativa sanatoasa pentru salam sau marmelada. De asemenea, supele vor fi foarte bune condimentate cu tahini.

Gomasio este un amestec de susam prajit macinat si sare de mare. In Japonia este folosit drept condiment traditional. Se pune in mancare inainte de a fi servita, pentru a nu-si pierde aroma gustoasa. Se pastreaza la frigider si se consuma cat mai repede posibil.

susanul nu are miros, iar gustul este asemanator alunei, usor dulce.

Este folosit ca ingredient pentru paine si chifle, muesli si fulgi de cereale si dulciuri fel de fel. :)

Untul de susan este folosit in bucataria asiatica pentru a praji carnea si pestele crocant.

Uleiul de susan, din seminte de susan prajite, este folosit adesea drept condiment.

Se patreaza la loc uscat si racoros, altfel rancezeste.

Intreaga aroma a susanului va fi degajata atunci cand este prajit. Pentru a-i intensifica gustul, pentru o mancare picanta, se zdrobeste intr-o piulita cu putina sare.

Retete recomandate:

Pui Shanghai

Carnaciori in foietaj

Salata Campestre

Humus libanez

Comentarii (2)

18.02.2010, 14:10

Imi place susanul.Interesant articolul.

07.10.2010, 23:45

Susanul este una din cele mai intalnite plante in bucatariile din intreaga lume.

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tort cu crema de fistic - Deliciu fin si aromat

pe 18.04 la 22:32

Ficăței cu smântână și mozzarella - Savoare și gust într-un preparat excelent

pe 17.04 la 16:22

Aripioare crocante ca la fast food - Rețeta simplă și irezistibil de gustoasă

pe 17.04 la 15:50

TOP
utilizatori

mihaelar63

1104 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

Rocsi

250 puncte

UrsanMihaela

107 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]