Simfonia fructelor exotice (partea a IIIa)

Postat de simonacallas in Fructe pe 11 Mai 2014, 11:09

Articol pe placul a 8 bucatarasi
comenteaza

Mere, portocale, nuci, fructe de pădure... pepene, alune, caise... sunt fructele cu care am crescut şi pe care le ştim. Papaya, Sharona, rodie, fructul dragon – au apărut pe piaţă în ultimii ani şi le-am descoperit gustul şi aroma. În lume, însă, există mii de fructe de care nu am auzit niciodată, pe care poate că nu am avut ocazia să le vedem nici măcar în reviste. Multe dintre ele au efecte benefice mai mult decât surprinzătoare. Poate e bine să ştim că ele există. Poate, cândva, vom avea ocazia să le şi gustăm.



Limeta

Limeta mai este cunoscuta si sub denumirea de lamaie mexicana, dar, spre deosebire de lamaie, contine de doua ori mai multa zeama. Contine potasiu, magneziu, calciu. Despre peptina din pulpa de fruct se presupune ca este benefica in reducerea nivelului de colesterol, iar uleiul volatil imbunatateste digestia.

  

Yangmei

Yangmei este un fruct ce este cultivat in China. Fructul de culoare visinie are un diametru ce variaza intre 1.5 – 2.5 cm, este dulce si are o samanta in mijloc. Sucul facut din Yangmei este cunoscut sub numele de Yumberry si este vandut in Asia si unele tari din Europa.

 

Nucile marula sau pruna din jeleu

Nucile marula cresc in Africa de Sud, intr-un copac de dimensiuni medii. Fructele sunt foarte apreciate pentru gustul acrisor, savoarea deosebita si este un ingredient de baza pentru bauturile alcoolice. In timp ce fructele sunt bogate in vitamina C (de 8 ori mai mult decat portocalele), nuca contine minerale si acid oleic. Marula seamana cu niste prune de jeleu. Creste intr-un copac din Africa de Sud si  are un gust acrisor. Ce este interesant la acest fruct e faptul ca are o concentratie de vitamina C de 8 ori mai mare decat portocala. Tot din acest fruct se produc si bauturi alcoolice.

 

Duku

Duku este un fruct tropical ce poate fi gasit in Asia de sud-est, in special in Malaesia. Fructul nu poate fi exportat deoarece nu isi poate mentine prospetimea mai mult de 1 zi dupa ce a fost cules. Fructul are diametru de cel mult 5 cm si este acoperit de o coaja subtire, asemanatoare cu pielea. Fructul este dulce, usor acid, iar semintele sunt foarte amare. Gustul aduce cu o combinatie intre grepfrut si struguri. Duku este folosit in medicina traditionala, iar scoarta copacului este folositoare la tratarea malariei si a intepaturilor de scorpion.

  

Mere cashew

Merele cashew cresc in Brazilia si nu pot transportate din cauza fragilitatii. Marul cashew sau caju este, de fapt, un fruct fals, adevaratul crescand la baza marului. In interiorul marului cashew se gaseste o nuca. Marul, in nuante de galben sau rosu, are o forma lunguiata, asemanatoare cu o para. Marul cashew are un gust tropical, iar sucul este revigorant. Nucile cashew contin o toxina care este eliminata prin prajire.

 

Yuzu

Yuzu este o planta citrica care creste in Japonia, China, Tibet si Corea. Asemanatoare la aspect cu lamaia, gustul ei este dulce-acrisor, o combinatie intre grepfrut si mandarina. Yuzu este rareori consumat ca fruct, fiind folosit in bucataria japoneza la salate, supe si prajituri. Cultivat in locuri unde temperaturile scad sub 0 grade Celsius, yuzu este folosit pentru aromaticazarea camerelor.

  

Medlar

Medlar este un fruct scortos ce creste in anumite parti ale Europei. Fructul este ciudat deoarece in parte de sus se vad semintele, iar pentru a putea fi mancat, trebuie sa putrezeasca. Atunci cand devine comestibil, fructul medlar ar trebui sa fie moale, maro si cu o aroma ce lasa de dorit. Medlar-ul era foarte popular in trecut, cand era consumat doar de membrii inaltei socitati.

 

Cassabanana

Cassabanana este un fruct ce creste doar in America de Sud. Cassabanana creste rapid si are nevoie de mult spatiu, ajungand adesea pana la 15 m inaltime. Fructele cresc si ele rapid. Cand inca au culoarea verde, cassabanana poate fi folosit ca leguma. Cand I se schimba culoare in rosu, miezul capata o nuanta de portocaliu, iar la gust seamana cu o banana.

 

Granadilla

Granadilla este originar din Muntii Anzi si are gustul gumei de mestecat. Partea comestibila este pulpa transparenta si gelatinoasa din jurul semintelor negre.

 

Atemoya

Atemoya este un fruct foarte moale. Are un gust combinat de ananas si de vanilie, iar semintele sunt otravitoare.

 

Akebia Quinata

Akebia quinata are niste pastai mari, cu un continut vascos comestibil. Florile sale miros a ciocolata, iar in Noua Zeelanda este interzis consumul acestui fruct.

 

Panadanus

Panadanus seamana la gust cu ananasul,  iar din acest fruct se face vopsea.

 

Degetele lui Budha

Degetele lui Budha face parte din familia citricelor. Creste in India si se foloseste, printre altele, de catre localnici, pentru parfumarea locuintelor sau a hainelor.

 

Jabuticaba

Se numeste Jabuticaba, sau aborele de struguri, este poate cel mai ciudat arbore din lume, si se gaseste numai in jungla amazoniana din Brazilia. Ceea ce il face de-a dreptul neobisnuit este modul in care fructele sale apar direct pe trunchiul copacului si nu pe ramuri, asa cum se intampla in cazul tuturor celorlalti pomi fructiferi. Fructele, jaboticabas, sunt comestibile si pot fi consumate crude, fara a necesita o preparare prealabila. Spre deosebire de alti pomi, fructele sale pot fi culese si mancate direct de pe trunchi. Pentru a supravietui, Jabuticaba a evoluat prin a-si face mai accesibile roadele pentru acele animale care nu se pot catara. Astfel, ele pot ajunte la fructe, le pot manca si pot diseminta semintele departe de pomul-sursa. 

Ackee

Provine din zona de est a Africii, însă a fost importat şi cultivat în Jamaica, motiv pentru care este considerat fructul specific al acestei ţări. De asemenea, este des întâlnit în bucătăria caraibiană.

  

Surse:

https://sites.google.com/site/elixirultineretii/

http://www.mnn.com/food/healthy-eating/photos/15-fruits-youve-probably-never-heard-of/

http://rawfoodsos.com/2011/05/31/wild-and-ancient-fruit/

http://list25.com/25-fruits-that-you-probably-have-never-eaten-but-should/

 http://diversediversificatearhiva.wordpress.com/tag/fructe/

 

 

 

Comentarii (3)

11.05.2014, 12:15

11.05.2014, 12:36

12.05.2014, 06:35

Corinuta

Cleme

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]