Produse Traditionale-zona Ardealului

Postat de Constelatialeu in Cu de toate pe 18 Apr 2013, 14:25

Articol pe placul a 10 bucatarasi
comenteaza

Tot din ''Ghidul Gastronomic al Romaniei'' am sa va prezint ''Produsele traditionale'' specifice fiecarei regiuni in parte.

ARDEAL:

1.Paine si produse de panificatie:

-Colaci :Galda de jos-Alba,Calinesti Oas-Satu-Mare,Seica Mica,Sadu-Medias,Sibiu,Selimbar,Arpasu de jos-Sibiu

-Cozanaci:Alba-Iulia,carpinis-Alba,Satu-Mare,Sf.Gheorghe,Tg.Secuiesc-Covasna,Sibiu,Seica mica,Mosna,Scoreiu,Sadu,Arpasu de jos,Medias-Sibiu

-Lichie:Seica mica,sadu,Mosna,Medias-Sibiu

-Paine ardeleneasca:Seica mica,Sadu,Mosna,Rasinari-Sibiu

-Paine batuta de coaja:Sebes-Alba,Rasinari,Medias-Sibiu

-Paine cu cartof:Salonta-Bihor,Sibiu,Rasinari,Mosna,Scoreiu,Sadu,Medias,selimbar-Sibiu,Sintionlunca,Sf.Gheorghe,Cernat,Aninoasa,Ozun,Ghidfalau,Ojdula-Covasna

-Paine de casa;Sancrai-Alba,Satu-Mare,Carei,Petresti,Foieni-Satu-Mare,Sf.Gheorghe,Tg,secuiesc,Imeni,Ojdula-Covasna

-Paine neagra:Salonta-Bihor

-Paine pe vatra:Scarisoara,Campeni-Alba

-Paine traditionala:Bunesti,Crihalma-Brasov

-Palanet cu cartof:Aiud-Alba

-Pita si turta de malai:Satu-Mare

-Placinte:Sebes,Blaj-Alba

2.Produse din carne:

-Caltabosi:Aiud,Campeni,Miraslau_alba,Covasna,Sighisoara-Mures,Sibiu

-Carnati:Nadlac-Arad,Vulcan-Hunedoara

-Carnati afumati:Aiud,Campeni-Alba,Foieni-Satu-Mare

-Carnati de casa:Brad-Hunedoara,Regin-Mures,Carei,Satu-Mare,Sibiu

-Carnati de casa afumati:Sf.Gheorghe-Covasna,Sighisoara-Mures

-Carnati de porc( afumati sau nu):Campeni-Alba,Oradea-Bihor,Sibiu

-Carnati proaspeti:Sf.Gheorghe-Covasna

-Ceafa legata si afumata:Simleul silvaniei-Salaj

-Ciolan afumat:Aiud,Campeni,Miraslau-Alba

-Clisa afumata:Simleul Silvaniei-Salaj

-Costita de casa:Satu-Mare

-Gusa cu boia:Reghin-Mures

-Jambon afumat:Foieni-Satu-Mare

-Jambon de casa:Carei,Satu-Mare-Satu-Mare

-Pecie lunga afumata:Simleul Silvaniei -Salaj

-Piept de casa:Satu-Mare

-Salam:Nadlag-Arad,Covasna,Sf.Gheprghe-Covasna,Vulcan-Hunedoara,Sibiu,Simleul Silvaniei-Salaj

-Salam de casa:Aiud,Campeni,Miraslau-Alba,Brad-Hunedoara

-Sangerete:Aiud-Alba

-Slanina afumata:Sibiu,Campeni,Aiud,Miraslau-Alba,Covasna,Sf.gheorghe,Foieni-Covasna

-Slanina cu boia afumata:Oradea-Bihor

-Slanina de casa:Carei-Satu-Mare

-Sunca:Nadlad-Arad,Oradea-Bihor

-Toba:Aiud,Campeni,Miraslau-Alba,Sibiu

-Toba alba:Sighisoara-Mures

-Toba taraneasca:Sibiu

-Virsli:Pianu de sus,Daia Romana-Alba,Salasu de jos,Brad-Hunedoara

3.Produse din lapte:

-Branza afumata:Taga-Cluj

Branza burduf:Bagau,Blaj,Coltesti-Alba,Rebrisoara-bistrita-nasaud,Bobalna,Dej-Cluj,Batanii mari,Belin,Chichis,Ghidfalau,Ilieni-Covasna,Simeria-Hunedoara,Mures,Bodia-salaj,Micasaca,Poplaca,sadu,Sibiu-Sibiu

-Branza framantata:Craciunelu de jos-Alba,Brates,Ilieni-Covasna,Micasaca,Poplaca,Sadu,Sibiu-Sibiu

-Branza proaspata de vaca:Bratca-Bihor,Brates,Chichis,Ilieni-Covasna,Sibiu-Sibiu

-Branza telemea:Bagau,Blaj,Coltesti-Alba,Bratca-Bihor,Nasaud,Rebrisoara-Bistrita-Nasaud,Bobalna,Huedin,Panticeu,Taga-Cluj,Hunedoara,Simeria-Hunedoara,Reghin-Mures,Bodia,Jibou-salaj,Micasaca,Poplaca,Sibiu-Sibiu

-Branza topita:Bobalna-Cluj,Zalau-Salaj

-Cas:Batanii Mari,Ilieni-Covasna,Poplaca,sadu,Sibiu-Sibiu

-Cas gras:Nasaud,Rebrisoara-Bistrita-Nasaud

-Cas in saramura:Balan-Salaj

-Cas proaspat din lapte de vaca :Alba-Iulia,Blaj-Alba

-Cas proaspat din lapte de oaie:Alba-Iulia-Alba

-Cas sarat din lapte de oaie:Alba-Iulia-Alba

-Cas sarat din lapte de vaca:Alba-Iulia-Alba

-Cascaval:Bagau,Coltesti,Blaj-Alba,Rebrisoara-Bistrita-Nasaud,Bobalna,Dej,Panticeu,Taga-Cluj,Belin,Brates,Chichis,Ilieni-Covasna,Vata-de jos-Hunedoara,Panet-Mures,Bodia,Jibou,Zalau-Salaj,Loamnes,Micasaca,Poplaca,Sibiu-Sibiu

-Cascaval afumat:Taga-Cluj,Brates,Ghidfalau,Ilieni-Covasna,Panet-Mures

-Cascaval afumat impletit:Panet-Mures

-Iaurt:Ilieni-Covasna,Simeria-Hunedoara

-Lapte batut:Brates,Chichis,ilieni-Cavasna

-Papusi de cas:Ilieni-Covasna

-Smantana:Coltesti-Alba,Bobalna-Cluj,Belin,Brates,Chichis,Ilieni-Covasna,Simeria-Hunedoara,Bodia,Girbou,Jibou,Zalau-Salaj,Sibiu-Sibiu

-Smantana fermentata:Blaj-Alba,Bratca-Bihor

-Unt:Craciunelul d ejos-Alba,Belin-Covasna

-Urda:Blaj-Alba,Loamnes,Micasaca,Poplaca,Sibiu-Sibiu

4.Bauturi spirtoase:

-Horinca:Carmazana-Satu-Mare

-Palinca:Mediesu Aurit,Carmazana,Vama-Satu-Mare

-Palinca de prune:Lungasu de Jos-Bihor

-Rachiu de fructe:Talmaciu-Sibiu

-Rachiu de prune:Martinesti-Satu-Mare

-Tuica:Talmaciu-Sibiu

-Tuica de prune:Martinesti-Satu-Mare

-Tuica de Transilvania:Mediesu Aurit-Satu-Mare

5.Alte produse:

-Miere-Sibiu-Sibiu

-Zacusca ardeleneasca:Sibiu-Sibiu

Lectura placuta !

Va urma....

Comentarii (16)

18.04.2013, 19:43

Tabita,am spus ca va urma,aici e doar Ardealul.....

18.04.2013, 22:21

Pai si Maramuresu, nu-i in Ardeal???

19.04.2013, 06:26

Asa era impartit in cartea de unde am preluat articolul,deoarece si Maramuresul are specificul sau mai bine conturat decat in alte parti....

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

ieri la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

pe 24.11 la 20:44

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]