Povestea lui Marshmallow

Postat de klausenburger_adica Lacrima in Tipsuri pe 28 Feb 2011, 01:50

Articol pe placul a 3 bucatarasi
comenteaza
Povestea lui Marshmallow

Cand mi-am imaginat prajiturica cu topping de marshmellow stiam ca se poate face si in casa bombonica asta pe care in hypermarket-uri dai cam 4 lei/100 gr. Mult domne', mult! Mult mai ales ca e atat de usor de facut!

 

Dulcele asta pufos, pofticios, lipicios si cu mai-ada in el se obtine astazi prin combinarea mai multor substante, multe dintre ele obtinute chimic. Stramosii nostri insa, mai precis romanii obtineau aceasta bombonica exclusiv in mod natural, extragand-o nici mai mult, nici mai putin decat din radacinile de Althaea officinalis. Stiu! Suna complicat. Althaea officinalis nu e alta decat nalba care ne creste in gradina. Cea inalta, insa.

 

La vara, luati-o, taiati-i radacinile inainte sa se matureze, iar sucul acela cleios, combinati-l cu albusuri de ou batute spuma tare cu zahar. Amestecati pana obtineti o spuma consistenta si lipicioasa. Puneti-o la frigider peste noapte, iar a doua zi puteti taia bombonele. Intocmai ca romanii care invatasera de la sirieni si de la egipteni ca aceste delicatese pufoase vindeca stomacul, au grija de sanatatea oaselor noastre, sunt depurative si laxative (depinde cat suc de nalba pui) si mai ales stiau ca pot fi expectorante foarte bune daca le lasi sa se topeasca in gura.

 

Cum preparam astazi marshmallows? 

Sau mai bine zis ce pierdem noi atunci cand excludem sucul de nalba din compozitia acestei bombonici fermecatoare. Pai simplu.

Lumea moderna a inlocuit sucul de radacina de nalba cu 2 plicuri de gelatina pe care o combina cu 6 linguri de apa rece. Separat se amesteca 350 gr de zahar cu 2 linguri de sirop de porumb si 100 ml apa pe care le punem la foc mic si le lasam sa fiarba pana cand se obtine un sirop consistent. Stim ca e gata cand picurand sirop intr-o lingura  de apa acesta nu se dizolva ci ramane compact. Odata ajuns la consistenta dorita, se iade pe foc, se adauga un praf de sare si se toarna compozitia peste gelatina si se amesteca cu mixerul la viteza potrivita pana cand se obtine o pasta lipicioasa si consistenta ca si fondantul de bomboane, dar mai pufoasa. Se toarna intr-o tava pe care s-a pus in prealabil hartie de copt, se acopera cu hartie de copt compozitia si se lasa la frigider peste noapte.

A doua zi, se taie bomboanele dupa preferinta cu un cutit bine ascutit sau cu o foarfeca de bucatarie.

 

Comentarii (5)

01.03.2011, 19:16

super reteta oricum eu nu am gasit la mine in oras nici gata facute sa cumpar

26.04.2011, 01:14

Multumesc Bucataras si multumesc si voua dragelor In limita timpului disponibil voi reveni

30.01.2012, 13:57

Cu pasta asta pot acoperi şi torturile, în loc să mai cumpăr acele bomboane din care să fac pastă?

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]