Patrunjelul

Postat de Pasiune pentru bucatarie in Legume pe 6 Mar 2011, 21:36

Articol pe placul a 0 bucatarasi
comenteaza

 Patrunjelul este o planta cu frunze verzi dispuse in manunchiuri dese si radacina pivotanta, alba. Atat frunzele, cat si radacina sunt intrebuintate, in special in domeniul culinar, pentru aromele lor potrivite pentru aproape orice fel de mancare: supe, sosuri, salate,tocanite etc.

Patrunjelul se poate pastra cateva zile verde daca este pus intr-un pahar cu apa,la loc racoros.Se poate pastra in pungi,la congelator.

 Patrunjelul este extrem de bogat in vitamine si minerale. Contine vitaminele A, C, E, complexul B, mangan, fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, sulf si iod. Concentratia de vitamina C din patrunjel este de patru ori mai mare decat cea din portocale, are mai mult fier decat spanacul si are mai multe proteine decat un ou.


 Cultivare

 Patrunjelul prefera solurile umede si bine drenate. Acesta trebuie sa fie pozitionat intr-un loc insorit. Pentru a se dezvolta corespunzator patrunjelul are nevoie de o temperatura de aproximativ 22-30oC.

Daca frunzele acestuia sunt culese, patrunjelul se regenereaza pe toata perioada calda a anului. In schimb, daca acesta nu este cules, va foma o tufa bogata si va inflori.

Patrunjelul este plantat de unii gradinari alaturi de alte plante leguminoase pentru a le proteja de anumiti daunatori. Patrunjelul atrage anumite insecte precum fluturi, viespi si muste de gradina. De exemplu, acesta este util pentru a proteja rosiile de viespi si de anumiti fluturi care isi lasa larvele pe planta de rosii.

Beneficii medicale:
*diminueaza afectiunile digestive, bronsita si diverse probleme ale tractului urinar;
* stimulaza contractiile uterine.
* Radacina diminueaza durerile mentruale;
* contribuie la eliminarea toxinelor din organism.
* contine apiol – substanta folosita in medicamentele importiva afectiunilor renale (de ex. piatra la rinichi);
* combate cancerul
* previne aparitia afectiunilor cardiace prin continutul de acid folic;
* controleaza hipertensiunea arteriala

Comentarii (3)

Lau

Lau
08.03.2011, 10:14

interesant,multumim

09.03.2011, 13:26

e foarte sanatos si bun

19.03.2012, 14:38

sunt fan patrunjel multumim de articol

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]