Noaptea dintre ani: traditii si superstitii legate de mancare

Postat de Adinuta in Bucataras eFeminin pe 29 Dec 2011, 17:26

Articol pe placul a 13 bucatarasi
comenteaza
Noaptea dintre ani: traditii si superstitii legate de mancare

Fiecare cultura si fiecare familie in parte are traditii si superstitii despre mancaruri prin care se asigura ca anul ce va urma va fi prosper. Citeste lista de mai jos pentru a afla ce nu ar trebui sa iti lipseasca din bucatarie pentru a aduce norocul in casa ta

Legume asociate cu norocul pentru noul an

In sudul Americii exista o traditie de a manca fasole neagra pe 1 ianuarie, pentru ca acestea aduc prosperitate. Mai mult, forma si abundenta lor inseamna bani. Alte legume considerate a fi aducatoare de noroc sunt: lintea (despre care se crede ca aduce imbogatire), napii (pentru ca au culoarea banilor), dar si varza.

Porcul la masa de Anul Nou

Desi in America de Nord, Asia si numeroase tari europene pestele este considerat a fi aducator de noroc, in general pe plan international carnea de porc este preferata. Animalul este pentru multe culturi un simbol al prosperitatii si este preparat in diverse retete delicioase.

Fructe cu miez de prosperitate

Numeroase traditii includ si anumite fructe despre care se crede ca simbolizeaza prosperitatea sau norocul. Printre acestea se numara: rodiile (asociate cu abundenta si fertilitatea), citricele (pentru ca mandarina si portocala in chineza suna asemanator cuvintelor ce desemneaza norocul si prosperitatea), strugurii (se crede ca trebuie sa mananci 12 boabe la miezul noptii pentru a avea un an dulce si bogat).

Carbohidrati speciali

Uita de dieta saraca in carbohidrati pentru o zi! Fa o budinca de orez si ascunde in ea o migdala. Mananca taitei, dar asigura-te ca sunt intregi si nu rupti! Multe tari au traditii ce includ obiceiul de a manca produse de patiserie de forma rotunda. In Franta se considera ca norocul le este asigurat de clatite, iar danezii cred ca gogosile sunt responsabile de acest lucru datorita formei lor circulare.

Ce sa eviti

Unii cred ca nu este bine sa mananci nimic alb in noaptea dintre ani, pentru ca reprezinta moartea. Cu toate acestea, in Sicilia de exemplu, lasagna este aducatoare de noroc (dar nu si macaroanele). Mai mult, in alte culturi orezul simbolizeaza belsugul. In anumite tari este evitat puiul sau orice are aripi pentru ca simblizeaza norocul ce isi ia zborul.

Alte superstitii includ si pestele despre care se crede ca daca este mancat inainte de miezul noptii, va inota spre alte ape luandu-ti norocul cu el. Si un ultim sfat: lasa firimituri si resturi in farfurie pentru a avea masa imbelsugata tot anul!

Foto: .bbcgoodfood.com

Comentarii (9)

30.12.2011, 18:25

Ina

Ina
01.01.2012, 03:38

Daca ma uit bine, le-am cam facut pe toate... Multumim, Adinuta!

02.01.2012, 22:41

interesant tot ce ai scris

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

ieri la 10:46

Gem de gutui cu pere de toamna - Reteta pentru deliciu aromat de sezon

pe 26.11 la 15:27

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

pe 26.11 la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]