Mitul colesterolului si grasimilor animale

Postat de Sidy in Alimente pe 7 Ian 2015, 09:07

Mitul colesterolului si grasimilor animale

Molecula de colesterol este una de importanta maxima in corpul uman. Nu putem trai fara colesterol. Este atat de esentiala incat corpul o fabrica in mod constant, chiar daca nu consumam nici un gram de grasime.

 

Fiind o afirmatie contrara celor intalnite pana acum (de genul "grasimile nu sunt bune pentru sanatate"), aceasta descoperire m-a pus pe ganduri atunci cand am hotarat sa ma documentez mai mult despre cauzele acestui proces. Sa fie oare grasimile atat de periculoase? Sau bunicii nostri aveau dreptate atunci cand isi cresteau singuri animalele?   Fie ca ne vine sa credem sau nu, mai mult de 85% din colesterolul care pluteste in sangele nostru nu provine din alimente, ci este produs de catre ficat. Prin urmare, acest organ este reponsabil de nivelul colesterolului din sange. Cu cat consumam mai putin colesterol, cu atat ficatul trebuie sa depuna un efort mai intens pentru a-l produce deoarece in sange trebuie sa existe permanent o cantitate optima de colesterol care sa  indeplineasca multitudinea de functii fiziologice.         Toti hormonii steroizi sunt facuti din aceasta molecula: hormonii adrenali, hormonii sexuali si multi alti hormoni.Oamenii care sunt pe o dieta fara colesterol ("low fat") nu rezista stresului prea bine pentru ca adrenalele lor nu sunt capabile sa produca destui hormoni pentru a face fata stresului. De aceea, multi dintre acestia se "feresc" sau se tin la distanta de orice fel de stres (fizic sau emotional), stimulare (iesire din zona de comfort) sau situatie stresanta.

 

Orice proces de regenerare din corp - orice zgarietura si orice rana - are nevoie de cantitati mari de colesterol si de la fel de mari cantitati de grasimi saturate (grasimi animale). Intrucat invelisul fiecarei celule din corpul nostru (membrana celulara) este alcatuit din colesterol si grasimi saturate, putem spune ca noi suntem facuti din colesterol si grasimi saturate.

 

Pentru ca organismul sa poata vindeca orice rana si degenerare celulara, vor trebui produse celule noi care le vor inlocui pe cele vechi, uzate sau bolnave. In producerea acestor celule noi, organismul incepe cu constructia membranelor celulare. Aceste membrane au in componenta lor 40% colesterol si 40% grasimi saturate. Putem concluziona ca orice proces degenerativ, orice reparatie si orice vindecare va da un semnal ficatului care va incepe sa produca cantitati mari de colesterol. Ficatul intra in actiune, incepe sa fabrice colesterolul si sa il trimita la "santierul de lucru".

 

Pentru ca trigliceridele si colesterolul sunt molecule de grasime, ele nu se pot deplasa in sange in mod direct,     asemeni moleculelor solubile in apa, ci trebuie sa fie "impachetate" in lipoproteine (un fel de bule care le incapsuleaza): LDL  (Low Density Lipoprotein) care transporta colesterolul si trigliceridele de la ficat la locul reparatiei; dupa ce acestea si-au facut treaba, ficatul construieste o alta molecula care este trimisa acolo pentru a prelua colesterolul si trigliceridele nefolosite si sa le transporte inapoi in ficat, adica HDL (aDensity Lipoprotein). Stiinta a numit acest HDL "colesterol bun" pentru ca transporta colesterolul inspre ficat, si LDL "colesterol rau".  Este la fel cum am cataloga ambulantele care pleaca de la spital inspre pacienti, ca fiind rele si pe cele care se intorc la spital cu ei, bune. Intr-un cuvant, fara colesterol corpul nu poate initia vindecarea si reparatia, nu putem produce vitamina D, care este facuta direct din acel colesterol sub influenta luminii soarelui. Sistemul imunitar este slabit, creierul nu poate functiona eficient. Intr-un studiu ce a durat 30 de ani, efectuat in America pe detinutii cei mai violenti, s-a descoperit ca 80% din ei aveau un nivel foarte scazut de colesterol in sange. Ficatul lor nu a fost capabil sa il produca. Neputand produce hormoni suficienti, erau foarte iritabili si violenti, irationali. Dar cel mai mult avea de suferit creierul, care este un consumator mare de grasimi si colesterol. Daca acesta nu primeste dozele necesare de colesterol, atunci apar depresiile, atacurile de panica, pierderile de memorie.

 

Oricare ar fi nivelul de colesterol in sangele nostru, este nivelul perfect pentru noi. Daca cineva are un nivel ridicat, acest lucru inseamna ca in acel moment este nevoie de acel colesterol pentru ca reparatii.

Poate ca cineva a fost recent la dentist iar gingiile si locul extractiei comanda ficatului  cantitati mari de colesterol pentru a fi vindecate.In fiecare situatie post operatorie, colesterolul este deosebit de elevat. Normal ca ficatul va lucra din greu sa produca cantitati imense de materiale de reparatie si sa le trimita la locul reparatiei. Daca cineva trece printr-o perioada foarte stresanta la locul de munca sau in familie, de asemenea nivelul colesterolului creste pentru ca stresul in exces distruge sistemul nervos si alte celule. In mijlocul iernii, cand nivelul de vitamina D este scazut, sistemul imunitar nu mai functioneaza la fel de eficient iar multi microbi si virusi au acces in corp sau devin activi. Acestia cauzeaza multe deteriorari. Si in cazul asta nivelul colesterolului creste pentru a repara distrugerile facute de virusii respectivi sau de bacterii. In fiecare secunda corpul nostru stie perfect ce face. Iar nivelurile colesterolului sunt mentinute in functie de necesitati. De aceea este practic imposibil sa se scada nivelul colesterolului prin diete intrucat ficatul va lucra foarte intens si il va produce oricum. Singurul mod de a reduce colesterolul este prin medicamente. Statinele (un grup de medicamente care blocheaza producerea colesterolului in ficat) sunt singurul fel in care se reduce colesterolul. Insa ca urmare a  acestor medicamente, creierul are primul de suferit, procesele degenerative se amplifica, imbatranirea apare prematur si in timp o gramada de boli degenerative isi fac aparitia.

 

SURSA : primit  pe E-mail

Comentarii (4)

07.01.2015, 10:26

Esti o scumpa ca de fiecare data:

07.01.2015, 11:50

Saru-mana pentru articol. Poate asa isi vor da seama bucatarasii ca altele sunt cauzele problemelor de sanatate .Si marile concerne farmaceutice nu au interesul sa le divulge.

07.01.2015, 13:55

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

ieri la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

ieri la 09:49

Șuberec - Rețeta de casă cu gust autentic

ieri la 09:30

Maioneză de casă - Rețeta cu reușită garantată

pe 28.11 la 10:07

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

pe 27.11 la 10:46

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]