Sagetor harnic, cu ochi frumosi si inimoasa foc, ne-a raspuns cu mare drag invitatiei noastre.
Bucataras suprem, cu peste 1600 (da, ati citit bine) retete impartasite de-a lungul celor 11 ani de cand s-a alaturat comunitatii noastre frumoase, ne delectam astazi si o (re)descoperim pe indragita noastra, Mihaela sau cum ii spun bucatarasii, "Regina ciorbelor".
Ne-a facut cea mai frumoasa dedicatie pe care o veti descoperi la finalul acestui interviu la care Mihaela ne-a raspuns atat de frumos!
1. Te rugam sa ne spui cand si cum ai facut cunostinta cu Bucataras.ro, cea mai frumoasa comunitate culinara si ce anume te leaga de ea!
In toamna anului 2009 am inceput sa trag cu ochiul dupa retete culinare. Prima data am cautat pe aici o reteta de castraveti bulgaresti. De bucatarasi ma leaga multe fire nevazute care au castigat in timp anduranta. De la fiecare poti sa inveti ceva. Cu oricare poti sa impartasesti ceva. Ii iubesc pe toti si-i admir pentru altruismul de care dau dovada.
2. Ce faci in viata de zi cu zi si ce pasiuni ai?
In viata de zi cu zi muncesc ca operator CSV. Imi placea sa calatoresc. Imi place sa ma ocup de gradina. Bineinteles ca gatesc si studiez retete diverse. Imi plac farfuriile si vasele de ceramica traditionale, colectionate din diverse calatorii sau primite cadou. Nu uit zilnic sa fiu optimista si sa raspandesc in jurul meu echilibru si buna dispozitie. Un zambet valoreaza mai mult decat o suta de cuvinte.
3. Cate retete ai postat de cand te-ai alaturat comunitatii Bucataras.ro?
De postat am postat doar 1622 retete. Bine ar fi daca retetele s-ar edita singure. Asa ar fi mai multe. Ma mandresc ca am o varza murata care trebuia postata acum 9 ani :D
4. Ce amintiri frumoase ai legate de Bucataras.ro?
Amintirile frumoase sunt atat de multe incat nu ar ajunge timpul si spatiul pentru a fi enumerate. Din intalnirile noastre ramanem amintiri deosebite si sufletul plin de prietenie. Cel mai frumos moment la intalniri ,este acela in care ne facem poze. Mai intai suntem doar doua-trei persoane si apoi, unul cate unul se alatura si ne trezim ca au aparut toti acolo :D. Bineinteles de neuitat sunt petrecerile tematice cu karaoke, tombola si dans .Fiecare bucataras are ceva deosebit, unul aduce sarea, altul piperul, altul dulceata, altul gratia, altul delicatetea, altul intelepciunea sau veselia. Si pe deasupra la toate, Bucatarasul suprem le imbina pe toate. Nu pot sa uit nici micile noastre suete zilnice. Ne cunoastem. Ne iubim. Ne cunoastem preferintele culinare.
Si de ce sa nu recunosc, mereu ma gandesc cu drag la Bucataras de cate ori gatesc cu cate un obiect castigat la nenumaratele concursuri .
5. Ai participat cu siguranta la intalnirile pline de veselie ale bucatarasilor, care sunt impresiile tale adunate cu aceste ocazii?
Intalnirile noastre sunt atat de deosebite si tumultoase, pline de antren. De fiecare data le astept cu emotie si drag. Ce pot sa va spun? Ma simt la intalniri ca pestele in apa. Mereu am spus ca bucatarasii sunt oameni frumosi pe dinafara, dar si pe dinauntru. Ca sa faci parte din marea noastra familie trebuie sa ai acel ceva special, acea disponibilitate. Nu vorbesc doar de pasiunea pentru gatit, ci si despre prietenie, veselie. Suntem o comunitate simbiotica. Nu degeaba se spune ca cine seamana, se aduna.
6. Care este motivul care te-a determinat sa scrii si sa postezi retetele pe care le pregatesti la tine acasa?
Pentru prima data am intrat pe Bucataras la castravetii Bunicii care m-a invitat sa postez si eu retete. Sarut mana, Bunica !!! Din acest motiv ii spun ca este nasa mea de aici.
Faptul ca postez aici retetele, este ca si cum ne-am pune la masa si am imparti mancarea cu totii. Este o dovada de altruism si drag fata de semenii tai, sa impartasesti retetele reusite .Posibil ca sa inspire sau sa ajute pe cineva. Poate ati intalnit si voi situatii in care intreband, la restaurant de cate o reteta, ati aflat ca este secretul bucatarului, nu-ti spun nici macar ingredientele. Ce drag de oameni si sa-i hraneasca are acela ?
7. Cand si cum ti-ai descoperit talentul in bucatarie? Iti amintesti ce ai gatit prima data?
Talentul in bucatarie inca il descopar zilnic. S-a format in decursul timpului. Probabil m-a ajuta la gatit, un miros si un gust putin mai sensibil. Ma bucur ca un copil cand vad ca imi iese o reteta, fie noua, fie mai veche.
Prima si prima data imi amintesc ca am gatit mancare cu nisip si frunze :D Lasand gluma la o parte, prima data am gatit la 10 ani in vacanta de vara [ mama mea era la maternitate, sa-l nasca pe fratiorul meu]. De la un capat la altul am preparat singurica ,ciorba de fasole boabe [ din bobe noi ] si clatite. Imi amintesc ca doar jumatate din clatite mi-au iesit . Primele s-au prins si altele au aterizat in locuri nepermise [ incercand sa fac figura cu aruncatul si rasucitul in aer ] .
8. Care sunt retetele preferate si unde iti gasesti inspiratia? Ai vreun bucatar preferat?
Pe primul loc se afla mancarea copilariei. Retete ce le stiu de la mama si bunica. Am ajuns sa prepar aproape zilnic ciorba, pentru ca asa imi cere sotul meu. Salatele si pestele urmeaza in topul preferintelor. Locuim intr-o zona in care putem sa avem la dispozitie peste de apa curgatoare proaspat si carne de la animale crescute si sacrificate in gospodarie.
Nu in ultimul rand, sunt acele retete necunoscute care-mi incita curiozitatea culinara .Am o lista uriasa de retete ce-si asteapta prepararea.
Emisiunile culinare sunt o sursa de inspiratie . Alerg la calculator apoi si pun reteta la pastrare . Daca este o reteta specifica o caut si o urmaresc in mai multe surse . Incerc sa fiu bine informata .
Alteori inspiratia vine mai simplu . Trebuie sa folosesc alimentele disponibile in gospodarie. Posibil sa doresc ceva nou, de exemplu : ,, Cum se prepara pestele in ... Islanda sa zicem ? ''Incep munca de cercetare detectivo-gastronomica. Caut, traduc, apoi aleg ce este pe gustul meu .
Primul bucatar preferat cu care am facut cunostinta a fost Jamie Oliver. De la el am invatat multe despre dragul de a gati creativ si de a folosi condimente si ierburi. Imi plac si ma inspira Giada de Laurentis , Nigella Lawson , Ariana Bundy ,Lorraine Pascal ,Gordon Ramsay, Rick Stein ,Jaques Pepin , Paul Holywood , Raymond Blanc ,James Martin , David Rocco , Alfons Schuhbeck.si multi altii.
Nu este greu sa gatesti bine daca o faci cu drag si pentru cei dragi !
9. Care sunt 3 ingrediente care nu iti lipsesc niciodata din bucatarie?
Grea intrebare ! Am aprovizionare si rezerva serioasa . Nu imi lipsesc legumele , carnea si sarea.
10. Daca ai avea posibilitatea sa ajungi intr-o tara anume, care ar fi aceea si ce bucatarie ti-ar placea sa explorezi, sa experimentezi?
Curiozitatea mea culinara nu se opreste la o singura tara . Mi-as dori sa vad bazarul de condimente din Instanbul .Mi-as dori sa ajung in Cipru , Malta , Grecia . As sta o saptamana pe insula Capri sa gatesc cu acele fenomenale lamaii.In Napoli as sta sa testez rosiile crescute pe sol vulcanic . DIn locurile pe unde am fost in scurte vacante , m-as duce din nou sa iau o saptamna -doua , un apartament si sa gatesc pentru cei dragi . In Barcelona as targui de la celebra piata Bouqeria . In Venetia as fi clienta in piata de peste . In Paris as vizita pietele itinerante care sunt tinute doar in anume zile .Intr-un cuvant ma atrage arealul maritim si mediteraneean .
Nu va mai spun de lista cu flori : lalele in Olanda , flori de cires in Japonia si..... paduri de mesteceni in Romania.
Am o capacitatea incomensurabila de a visa , la propriu .Chiar colorat si spre surpriza mea , recent si cu miros !
11. Care este placerea ta vinovata in materie culinara? La ce preparat nu ai putea renunta sau refuza?
Paradoxal , este foarte simplu. Ador pireul de cartofi ,chiftelutele ,salata de vinete si ciocolata de calitate. Mai usor mi-ar fi sa spun ce nu-mi place si ce nu pot manca.
12. Ce parere ai despre retetele romanesti reinterpretate?
Fiecare zona a tarii are specificul prepararii unei retete . As zice ca sunt preparate care se reinventeaza de la o zona la alta . Noi trebuie doar sa la descoperim . In bucataria noastra au intrat multe condimente pe care acum 30 ani nici nu le stiam numele . Deci :,, Da'' . Sunt pentru bucataria fusion, practicata cu buna informare si atentie .
13. Ai vreun truc preferat pe care il folosesti in bucatarie?
Folosesc mai multe trucuri pe care le ofer cu drag in retetele mele. Dintre sfaturile mamei: sambata si duminica folositi putin mai multa sare si ulei ca mancarea sa aiba un gust mai bun. Vara ciorbele sa fie putin mai acrisoare si mai lichide . Iarna gatiti la cuptor mai mult . Reinventati si improspatati mereu preparatele obisnuite cu un condiment sau ingredient mai distinct . O ciorba de perisoare poate fi si cu smantana , cu rosii , cu cartofi,cu fasole verde , cu mazare,cu gulie etc. Sau ciorba de fasole boabe poate fi ,, personalizata "" cu asezonarea finala : cu frunze de telina , alta data cu cimbru , sau marar, sau tarhon, sau leustean . Am mereu preparate diverse care aduc o nota de surpriza in hrana de zi cu zi .
14. Ce sfat/sfaturi ai da novicilor in bucatarie?
Sa aiba curaj. Nimeni nu s-a nascut invatat. Oferiti -va hrana diversificata, cat se poate de sanatoasa achizitionata din surse de incredere. Folositi ingrediente proaspete, de calitate.
Gustati mancarea preparata pe etape si la sfarsit. Preparatul sa fie bine echilibrat, fara exces, cu gusturile de acru, dulce , sarat , in armonie Sa pastrati curatenia si igena stricta in tot ce inseamna prepararea ,depozitarea si pastrarea alimentelor .Cand folosi condimente noi incepeti cu cantitati mai mici ,pentru a verifica acomodarea cu gustul acestora . Sa achizitionati aparate electrocasnice care le fac viata mai usoara in bucatarie: masina de paine , oale de gatit electrica , aparat de vidat alimente,tocator electric.
Am observat ca incepatorii poftesc si exceleaza in prepararea dulciurilor. Dragostea nu inseamna sa pregatiti doar deserturi. Oferiti familiei o hrana diversificata. Copilasilor de la varsta frageda le sunt formate gusturile ..Masa sa o luati in atmosfera potrivita de curatenie si liniste, de preferat in acelasi timp cu toto cei din casa. Gatiti cu drag si spor acasa
15. Exista vreo reteta care ti-a dat batai de cap sau care nu ti-a reusit niciodata?
Din motive bine intemeiate ce tin de... silueta si sanatate , nu prepar foarte multe dulciuri . Este o adevarata aventura cand ma incumet sa prepar desert .
in ultimii 10 ani am preparat o singura data cozonac. De iesit- a iesit. Toata lumea ma intreba de unde am cumparat asa cozonac bun .Nici macar prin cap nu le-a trecut ca-l puteam face eu :D
16. Exista ceva ce gasesti deranjant la anumite retete sau preparate? Ce ai schimba la o reteta?
Nu as schimba nimic la o reteta dedicata cu un istoric bine definit . Exista diversi avangardisti care vaneaza senzationalul si abuzeaza de combinarea ingredientelor . Sunt retete pe care le iau ca atare , dar sunt momente in care intervin cu un condiment dupa bunul meu gust !
17. Exista vreun ingredient sau preparat pe care nu il suporti si nu l-ai manca niciodata?
Ingrediente si preparate ciudate exista mai ales in bucataria asiatica . Despre cele comune pot sa spun ca nu mananc preparate din organe , piele de pui,vanat,dovleac si castane . Coriandru verde am avut jumatate de gradina plina ,asa s-a intins . Am vrut sa-l folosesc ,dar se pare ca nu am reusit sa ne imprietenim .
18. Ai vreun bucataras preferat? Cu care bucataras te-ai vedea facand echipa la un mare concurs de gatit?
Daaa , pe Bucataras cel mare :D!!! Lista mea de coechipieri este foarte mare. .Cam de vreo 20-30. Avem bucatarasi priceputi .Stiu ca ma pot baza pe fiecare dintre ei .
19. Ai facut vreo boacana in bucatarie? Daca da, care a fost aceasta?
Cine nu face boacane In bucatarie ? Am multe ierburi si ingrediente in borcanase . Am scapat unul din dulapiorul de sus si am ciobit plita electrica . Pana s-a remediat situatia a trebuit sa fiu inventiva sa gatesc la cuptor , Crok-pot sau Moolticoker .Nu de mult timp am uitat sa pun branza in palanetele cu branza [ eram cu un ochi la Tv la o emisiune culinara ] . Am remediat situatia presarand branza pe deasupra . Cand gust , surpriza: am uita sa pun si sare!!! :)))
20. Sa presupunem ca participi la un concurs cu premiu 1 milion de dolari si ai avea de ales sa mananci intre oua de soparla, melci si scorpioni. Ai refuza sau ai alege sa mananci pentru a castiga marele premiu?
Pot sa apelez la optiunea , , Cheama un prieten"?Sunt fata buna , as imparti premiul !!!
21. Daca ai fi Bucataras pentru o zi, ai schimba ceva si daca da, ce anume ai schimba in aceasta comunitate?
Vorbiti serios ? Nu este prea bine sa-mi dati mana libera :D .As goli camara, facand cadouri la bucatarasi :D As da cu obiectivitate prin comparare, garantat la unele retete si as taia la altele. As retusa raspunsurile optionale de la quiz. As edita un articol explicit si orientativ de intampinare cu sfaturi pentru bucatrasii noi. As face un concurs pentru vizitatorii paginii de facebook ca sa-i incurajez sa posteze retete pe site . Doar vrem sa fim cat mai multi !
Schimbarea vine singura si pe rand. Bucatarasul este foarte receptiv si atent.
In incheiere, ai libertatea sa ne impartasesti gandurile sau urarile tale, ce crezi tu ca simti si ai vrea sa exprimi pentru Bucataras.ro, pentru toti bucatarasii de pretudindeni si tuturor celor pasionati de gatit!
Draga Bucataras.ro pentru tine am sentimente de drag si gratitudine. Nu-mi vine sa cred cat s-a schimbat viata si bucataria mea de cand te-am descoperit. Am invatat si experimentat multe retete. Mi-am largit orizonturile culinare .Am legat prietenii durabile. In incheiere va recomand sa cautati ca hrana sa fie spre sanatatea voastra. Pe langa hrana trupeasca sa va ingrijiti si de cea sufleteasca. Se potriveste bine titlul acelui film ,, Manca, roaga-te, iubeste !"
Cu drag si prietanie, bucataras Mihaelar63