De ce te omoară mezelurile?

Postat de Bya Ralu in Alimente pe 14 Oct 2012, 19:12

Articol pe placul a 9 bucatarasi
comenteaza
De ce te omoară mezelurile?

Mezelurile se numără printre produsele alimentare cu cea mai mare căutare. Le foloseşti dimineaţa la sandwichuri, pentru pacheţelul copilului la şcoală, ca aperitiv când ai invitaţi, ca şi gustări la o ieşire în parc sau mers în drumeţii… Însă, ca şi în cazul mâncării de tip fast food, mezelurile nu sunt recomandate pentru un regim alimentar sănătos. "Problemele cu mezelurile sunt pe mai multe planuri. În primul rând, este vorba despre sursa cărnii. Unele cărnuri sunt mai hrănitoare decât altele, mai sărace sau mai bogate în grăsime saturată. Apoi vorbim de cantitatea reală de carne din produs – în unele situaţii, mezelurile conţin sub 50% carne şi restul amidon, soia, apă (saramură). Un alt aspect este grăsimea existentă sau adăugată (slănină), care este saturată, deci periculoasă pentru sănătate (atunci când se depăşeşte un anumit procent zilnic în alimentaţie). Trebuie luată în calcul şi metoda de preparare. De exemplu, afumarea poate fi un factor de risc pentru sănătate, predispunând către cancer gastric. Şi nu în ultimul rând, adaosul de E-uri – pentru gust, culoare, miros, consistenţă – unele dintre acestea sunt insuficient testate toxicologic şi ar putea să pună probleme pentru sănătate în anumite doze", explică medicul Şerban Damian.

► Parizerul, cel mai periculos

Produsul alimentar care prezintă cele mai multe riscuri e parizerul. Motivul e simplu: "Aproape niciodată nu ştim ce conţine cu adevărat! Este un amestec omogenizat din care carnea reprezintă doar o fracţiune, probabil destul de mică. În rest, avem făină de soia, amidon din cartofi (în unele cazuri ajungând la 30-40% din volumul total), E-uri (fosfaţi, coloranţi, substanţe pentru amplificarea gustului), grăsime animală. Nici carnea existentă nu ştim din ce parte a corpului animalului provine, putând avea valoare nutritivă redusă. În plus, unele mezeluri sunt injectate cu apă", a mai detaliat dr. Damian.

►"Muşchiuleţul", mai puţin riscant

Totuşi, fiecare are poftă din când în când de o feliuţă sau două de mezeluri, chiar şi dacă ştim că nu sunt sănătoase. În acest caz, spre ce ar trebui să ne orientăm în galantare? Din punctul de vedere al medicului nutriţionist nu este mare diferenţă între consumul de salam, cârnaţi, şuncă sau alte produse de acest gen. Însă, "probabil", spune el, "cele în care se poate identifica muşchiul (carnea) sunt mai puţin nocive decât cele omogenizate, deşi şi acestea conţin aditivi, sare, grăsime".

ALEGE CARNEA PROASPĂTĂ!

"Chiar dacă nu se poate spune că face parte din categoria mezeluri, aceasta, cu siguranţă, este cea mai sigură variantă, dacă ne preocupă mai ales sănătatea copiilor. Este de preferat să cumpărăm carne proaspătă şi să o gătim acasă. Consumul de mezeluri ar trebui să rămână doar ocazional, pentru că nu reprezintă o necesitate în alimentaţia noastră, iar pentru copiii sub 10-12 ani este chiar de evitat", avertizează dr. Şerban Damian.

AGRAVEAZĂ NUMEROASE BOLI

Consumul repetat şi în cantităţi mari poate să accelereze procesul aterosclerotic, deci de depunere a grăsimilor în interiorul vaselor de sânge, din cauza prezenţei în compoziţia mezelurilor a grăsimilor saturate de origine animală. În plus, ne mai spune specialistul Şerban Damian, "creşte riscul dezvoltării obezităţii, a bolilor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale, dislipidemiilor, diabetului zaharat sau gutei". Aceste boli nu le facem din cauza consumului de mezeluri, însă pot constitui un factor agravant.

http:  www.unica.ro detalii-articole articole sanatate-omoara-mezelurile-25910.html


Comentarii (8)

14.10.2012, 21:40

Motanel )

15.10.2012, 00:13

15.10.2012, 13:04

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]