Cozonacul este unul dintre preparatele care nu lipseste de pe mesele de Craciun ale romanilor.
Exista si studii care spun ca romanii consuma in perioada Craciunului si a Anului Nou peste 7,3 milioane de cozonaci.
Bineinteles, cei mai buni cozonaci sunt cei facuti acasa. Insa, cei care nu au timp apeleaza la cozonacii din comert. Din pacate, se pare ca acestia sunt un adevarat pericol pentru sanatate.
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a realizat un studiu pe 31 de etichete de cozonac din comert, iar concluziile sunt ingrijoratoare:
"Niciunul din produsele analizate nu respecta reteta traditionala a cozonacului, si anume faina tip 000, lapte dulce, zahar, oua, unt, umplutura de diferite tipuri.
De parca n-ar fi de ajuns, continutul de cacao variaza intre 0,5% si 2%, iar la 65% dintre produsele analizate nu se mentioneaza tipul de faina de grau folosita la fabricarea cozonacului.
In schimb, cozonacii abunda in multe alte ingrediente, atat de traditionale incat... nici nu le putem pronunta numele, daramite sa intelegem ce reprezinta: spartura de soia, srot de soia, faina de soia degresata, amidon din porumb, ou praf, pudra de albus de ou, fibre de cartofi, zer praf, otet din vin, faina de orz, lapte praf, gluten din grau, ulei de palmier, ulei de rapita, enzime, drojdie comprimata, faina de porumb, gris de grau, pudra de zer, conservanti, coloranti, agenti de ingrosare, agenti de umezire, emulsifianti, corectori de aciditate, stabilizatori."
In total, expertii au identificat nu mai putin de 30 de aditivi in cele 31 de produse analizate. Unele dintre ele au si 15 aditivi in compozitie.
77% dintre acesti cozonaci contin arome sintetice si aditivi, printre care:
- E133 - albastru briliant, un colorant albastru care poate provoca alergii la persoanele cu astm moderat;
- E200 - acid sorbic, un conservant obtinut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten, care poate produce reactii alergice la nivelul pielii si tulburari respiratorii;
- E 200 - conservant ce provoaca reactii alergice la nivelul pielii, tulburari respiratorii;
- E952 - ciclamat de sodiu cu o putere de indulcire de 30 de ori mai mare decat zaharul, interzis in SUA;
- E950 - acesulfam de potasiu, indulcitor artificial care provoaca reactii alergice, migrene, greata, voma, palpitatii cardiace, pierderea memoriei si oboseala.
- E1520 - propilen glicol – produs ce se utilizeaza ca antigel in radiatoarele motoarelor si se extrage din titei. Produce stari depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic si cardiotoxic. In contact cu pielea produce dermatite.
Puteti consulta intregul studiu aici.
Sursa articol: stirileprotv.ro
Sursa foto: radioconstanta.ro