Cele mai bune 5 plante cu frunzis in Feng Shui

Postat de Bya Ralu in Cu de toate pe 20 Mar 2012, 23:09

Articol pe placul a 3 bucatarasi
comenteaza
Cele mai bune 5 plante cu frunzis in Feng Shui

Daca in timpurile stravechi, in China, rolul Feng Shui era de a gasi locuri si pozitii favorabile pentru case si sate intregi, in timp acesta s-a dezvoltat si s-a extins la o adevarata arta si tehnica de a aranja si organiza un mod de viata, prin gasirea locurilor potrivite pentru toate elementele inconjuratoare.

Dupa cum se stie in teoria Feng Shui se precizeaza ca fiecare lucru din mediul in care traim poseda energie vitala, denumita de specialistii acestei arte - chi.

Atunci cand va incarcati ambientul cu obiecte vechi, cu muchii ascutite si taioase, va umpleti viata cu evenimente zbuciumate si neplacute, in schimb cand va organizati spatiul de lucru sau de locuit cu lucruri noi, confortabile, placute la atingere si cu margini rotunjite, viata dumneavoastra ia un curs bland si linistit.

Si daca toate lucrurile poseda o anumita energie, cu siguranta ca plantele, care au viata, deci sunt mai mult decat simple lucruri, detin o mare cantitate de energie. Din aceasta cauza ele sunt foarte des folosite in Feng Shui, in amenajarea si decorarea caminelor si a birourilor de lucru.

Ati observat probabil ca interioarele in care nu exista nicio planta, par adeseori reci, putand crea o neliniste interioara, o stare de angoasa sau de oboseala. Dimpotriva, o incapere cu plante frumoase si sanatoase ofera adesea un sentiment de liniste, de relaxare sau de incredere.

Tipul plantelor, forma frunzelor sau portul lor, precum si locul in care trebuie pozitionate in casa sau birou sunt iarasi cateva criterii de care trebuie sa tineti cont, atunci cant doriti sa realizati un decor Feng Shui.

Cel mai important lucru insa raman plantele in sine. Faptul ca le ingrijiti cum trebuie si le pozitionati in interior spatiului in care lucrati sau va desfasurati activitatea, este deja un pas important in efectul pozitiv urmarit.

Iata mai jos cele mai indicate 5 plante decorative prin frunzis in Feng Shui.

1. Bambusul norocos care nu este in realitate un bambus, desi este numit asa. Planta in sine se numeste Dracaena sanderiana, este o specie foarte rezistena la conditiile de mediu, tolerand atat spatiile puternic insorite, cat si pe cele umbroase.

Pentru un efect decorativ deosebit, dar mai ales pentru un efect Feng Shui pozitiv se folosesc ramuri lemnificate sau tulpini de Dracaena, tinute in recipiente de sticla transparenta, in care s-a pus apa curata. Schimbarea periodica a apei, ajuta la mentinerea starii de liniste si prospetime din spatiul de locuit, similara cu linistea si prospetimea pe care o imprima la nivel mental.

Este bine sa pozitionati bambusii in apropierea intrarii sau, in camerele mari, in apropierea usilor si culoarelor de trecere.

2. Ficus elastica este o alta planta foarte importanta in Feng Shui, frunzele mari, groase si cerate, de forma ovat-rotunjita fiind recomandate. Este la fel de tolerant ca si Bambusul norocos, fata de conditiile de mediu, dar se cultiva in ghivece cu pamant de gradina.

Un lucru demn de retinut este acela ca, in urma cercetarilor efectuate de NASA, Ficusul ramane printre plantele cele mai eficiente in purificarea aerului, fiind capabil sa prelucreze si sa neutralizeze cele mai multe substante poluante precum: formaldehida, benzenul, tricloretilena si amoniacul.

Asezati-l in apropierea biroului sau a zonei de lucru din locuinta.

Daca nu aveti aceasta specie, nu va impacientati, aproape orice specie de Ficus este utila in purificarea aerului. Deci un F. lirata, F. carica, F. bengalesis sau F. benjamin vor inlocui cu succes un Ficus elastica.

3. Monstera deliciosa (Filodendron) ocupa locul trei in topul plantelor cu efecte benefice. Intalnita adeseori si sub denumirea sinonima Philodendron pertusum, reprezinta o alta "luptatoare" fidela impotriva poluarii atmosferice.

Nu este mofturoasa in privinta cantitatii de lumina primite, desi apreciaza 2-3 ore de soare dimineata. Iubeste insa umiditatea atmosferica. Isi va face deci, mult mai bine munca de curatator al aerului, intr-un mediu cu umiditate ridicata, decat intr-unul cu aer foarte uscat.

O puteti aseza in orice colt al locuintei sau al biroului dumneavoastra. Poate fi si piesa centrala de decor, daca spatiul va permite. Aveti grija sa-i puneti in valoare frunzele mari si lucioase.

4. Dieffenbachia este a 4-a pe lista "premiantilor" in Feng Shui, avand deopotriva atributii in decorarea eleganta a spatiilor inchise, cat si in privinta purificarii aerului si neutralizarii substantelor poluante. Iubeste umiditatea, atat in sol cat si in aer si adora spatiile cu lumina intensa.

Va imblanzi spatiile reci si colturile incaperilor. Amplasati-o in apropierea unei surse de lumina, chiar si artificiala si nu uitati sa-i stergeti, periodic, frunzele de praf. Contrastul de nuante calde (galben-auriu pe verdele de baza) va fi pus in valoare de dimensiunea impresionanta a frunzelor, si de cantitatea de lumina primita.

5. Pe locul 5 in topul fruntaselor utilizate, cu efecte maxime in Feng Shui, se situeaza Feriga. Indiferent de speciile din care fac parte, acestea nu trebuie sa lipseasca din orice incapere cu minime pretentii de decor Feng Shui.

Inutil de precizat efectul maxim de retinere a poluantilor din aer, de catre frunzisul des si dantelat, de un verde intens. Nu vom neglija nici adaptabilitatea deosebita a unor specii de ferigi, care iubesc umiditatea (amintiti-va mediul lor natural de provenienta) dar care pot rezista perioade lungi, in spatii cu aer uscat cu multa lumina sau dimpotriva, foarte redusa.

Exemplarele mici le puteti aseza la inaltimea ochilor sau ceva mai sus, in ghivece suspendate, pentru a crea un efect cat mai natural. Plantele mari pot fi pozitionate la lumina, pe soclu sau suporturi de cca 50-80 cm, efectul benefic fiind accentuat de vecinatatea unei mici cascade de apa.

Toate aceste plante, desi extrem de utile adeptilor stilului si artei Feng Shui, dar la fel de apreciate de catre toti iubitorii de natura, obositi de betoane si poluare, sunt si foarte toxice prin seva pe care o contin. Din acest considerent, este indicat ca ori de cate ori va ocupati de ingrijirea lor: curatirea frunzelor, tundere sau coafare estetica, sa manipulati planta cu atentie, pe cat posibil folosind manusi de protectie. La finalul manipularii plantelor, spalati bine mainile cu apa si sapun.

sursa

Comentarii (1)

21.03.2012, 00:42

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Negresa cu alune - Reteta simpla si delicioasa

de laura_n 7

ieri la 16:49

Clătită la cuptor -  Rețeta simplă și rapidă pentru un desert delicios

ieri la 10:02

Cartofi cu piept de pui gratinați la cuptor - Rețeta simplă și foarte gustoasă

pe 17.01 la 16:57

Pui în stil asiatic - Rețeta savuroasă și rapidă

pe 17.01 la 11:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mirela0911

1000 puncte

RODIMUR

926 puncte

Rocsi

640 puncte

 Merisor

300 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs