Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrulretelei private de sanatate Regina Maria.
Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.
Astazi ne va povesti despre ceapa.
Foarte iubita in bucataria traditionala romaneasca, ceapa este o leguma cunoscuta inca din antichitate, cand egiptenii o considerau un simbol al vietii eterne, datorita formei sferice cu inele concentrice.
Atletii greci o consumau pentru cresterea performantelor fizice, iar vindecatorii vremii o recomandau ca tratament pentru diferite afectiuni: de la cefalee la tuse sau probleme digestive.
Face parte din familia Aliacee, alaturi de usturoi, praz, arpagic. Acestea aduc vitamine (C, acid folic), minerale (potasiu, magneziu, fier), fibre, dar caracterisitic este continutul de flavonoizi (fitonutrienti diferiti in functie de culoare), quercitina si, in mod special, anumiti compusi organosulfurici (care ii confera gustul si aroma specifice).
Studii epidemiologice efectuate pe animale de laborator au demonstrat efectul aliaceelor in preventia cancerului, in special la nivel gastrointestinal: gastric, colorectal si in mica masura esofagian.
Sunt citate multiple mecanisme, de scadere a formarii de nitrozamine, efect detoxifiant, antioxidant, imunomodulator. Ceapa rosie are putere mai mare decat ceapa alba, iar portiunea exterioara a bulbului are activitate mai mare decat interiorul.
Efectele protectoare sunt date in principal de ceapa consumata in stare cruda, deoarece prin preparere termica se distrug anumite enzime care reprezinta compusi bioactivi.
Exista in literatura un studiu care sustine ca prin preparare termica la cuptor timp de 20-30 minute se reduce continutul de tiosulfinati la ceapa intreaga de aproximativ 5 ori. In schimb, daca ceapa este tocata, aceasta retine continutul de thiosulfinati si dupa preparare termica.
Quercitina, un flavonoid intalnit in ceapa (in concentratii mai mari decat in alte alimente, cum ar fi merele sau frunzele de ceai), ii confera proprietati antioxidante si protectoare cardiovasculare. Sunt studii la animalele de laborator care arata efect protector ocular (impotriva cataractei) sau chiar anti-neoplazic.
Este binecunoscuta iritatia oculara pe care o produce cand este tocata, prin eliberarea unui gaz care difuzeaza in aer si ajunge la nivel ocular. Lacrimile apar ca un mecanism protector de indepartare a acestui gaz iritant. Putem evita acest aspect neplacut curatand-o sub un jet de apa rece.
Ceapa poate produce la persoanele sensibile anumite reactii alergice (de la dermatita, la rino-conjunctivita, pana la soc anafilactic).
In anumite cazuri de intoleranta alimentara, ceapa preparata termic este bine tolerata, spre deosebire de cea consumata cruda.
Este de mentionat ca poate fi toxica la animale (caini sau pisici), care nu pot digera compusii cu sulf.
Sursa articol: en.wikipedia.org, cancerpreventionresearch.aacrjournals.org
Sursa foto: bbc.co.uk