Alcatuirea meniurilor

Postat de Miha in Tipsuri pe 6 Noi 2009, 16:27

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza
Alcatuirea meniurilor

La intocmirea meniului se va avea in vedere valoarea nutritiva a alimentelor, numarul si varsta  persoanelor ce vor servi masa, timpul de preparare al retetei, costul ingredientelor. De aceea este bine sa se intocmeasca dinainte o lista cu mai multe feluri de mancare, ce vor fi preparate apoi in functie de posibilitati.

Micul dejun

Se recomanda ca micul dejun sa cuprinda 15-30% din valoarea nutritiva si calorica a meniului zilnic. De regula, se compune dintr-un ou, o felie de sunca sau branzeturi , un sandvici sau o felie de paine cu gem sau marmelada, miere de albine, o cana de lapte. Laptele nu trebuie sa lipseasca niciodata de la micul dejun al copilului.

Pranzul

Pranzul reprezinta 35-50% din valoarea calorica si nutritiva a alimentelor necesare zilnic.

Masa de pranz incepe, de regula, cu un preparat lichid (supa, ciorba, supa-crema) sau cu un preparat cald usor ( mamaliguta cu branza, budinca de legume, rulada de pui cu cascaval sau ciuperci), urmate de o mancare cu sau fara carne, cu garnitura si salata de sezon.

Pentru a stabili un echilibru intre felurile de mancare este necesar sa se cunoasca si valoarea calorica a alimentelor. Cand felul intai este preparat cu carne ( supa de carne, de oase, ciorba de vacuta, cu perisoare, bors de peste) se impune ca felul doi sa fie un preparat fara carne (iahnie de cartofi, de fasole, ghiveci de legume ) , soteuri, o budinca de paste sau branzeturi.

In functie de consistenta felurilor de mancare se stabileste si desertul. Acesta poate fi alcatuit din fructe crude de sezon sau sub forma de compot sau tarta. Sau poate fi mai consistent, preparat din: oua, lapte, faina, orez, zahar. Ele pot fi inghetata, budinca, placinta, prajitura sau tort.

Cina

Aceasta masa va fi 15-20% din valoarea calorica a meniului zilnic. Se recomanda mancarurile usoare: salate de sezon, mancare de legume, diverse budinci, iaurt sau fructe proaspete. E indicat ca masa de seara sa se serveasca cu cel putin 2 ore inainte de culcare.

Gustarile

Se recomanda 2 gustari intre mesele principale, pentru a echilibra consumul de alimente. Prima va fi la ora 10 (sandvici, ou, iaurt) si a doua in jurul orei 17 ( iaurt, o prajitura de casa, branza dulce de vaci, fructe). Aceste gustari constituie 5-10% din valoarea calorica a meniului zilnic.

Aceste mese se vor da cu precadere copiilor.

Comentarii (1)

20.04.2011, 11:07

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

ieri la 10:46

Gem de gutui cu pere de toamna - Reteta pentru deliciu aromat de sezon

pe 26.11 la 15:27

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

pe 26.11 la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]